Politsei kutsub üles teavitama helkurita jalakäijatest

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere politseiosakond kutsub sohvreid teatama helkurita jalakäijatest.
Rakvere politseiosakond kutsub sohvreid teatama helkurita jalakäijatest. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Politsei hinnangul on helkurita või puudulikult valgustatud jalakäijad analoogselt joobes sõidukijuhtidega sama ohtlikud nii iseendale kui ka kaasliiklejatele.


Rakvere politseiosakonna ülemkomissar Lembit Kalda selgitas, et pimedal teelõigul on helkurita jalakäija sama ohtlik kui joobes liikleja. Ohtlik nii endale kui teistele liiklejatele. Võivad ju helkurita jalakäijale otsasõidu vältimiseks sohvri ette võetud ootamatud manöövrid või juhtimisvõtted kaasa tuua samuti liiklusõnnetuse. Seda eriti talvistes tingimustes.



Kalda andmetel on paljud sõidukijuhid hakanud politseid helkurita jalakäijatest teavitama. Ülemkomissar tõi näite, kus Viitnal pidas üks autojuht teel kakerdanud helkurita alkoholijoobes jalakäija kinni ja andis ta kohale kihutanud politseipatrullile üle.



Politsei kutsub sohvreid üles teatama helkurita või puudulikult valgustatud jalakäijatest. Inimesel võib küll helkur olla, kuid kui see on valesti paigaldatud või praaktoode, siis pole helkurist suurt kasu.



Kalda andmetel on kaubanduses müügil palju nn libahelkureid, mis tegelikult pimeduses valguse kätte sattudes ei helgi.



Kalda kinnitusel valesti paigaldatud või libahelkuri omanikku karistama ei hakata. Küll aga selgitab politsei helkuri kasutamise põhimõtteid või annab inimesele korraliku helkuri.



Helkurit tuleb kanda valgustamata teelõigul. See tuleb kinnitada paremale poole põlve kõrguselt. Kunagi ei ole liiast, kui helkureid on mitu. Samuti aitavad ohutusele kaasa helkurvestid või riietele kinnitatud helkurribad.



Lääne-Virumaal on politsei tänavu karistanud 320 helkurita jalakäijat. Helkurita jalakäijat võib karistada kuni 600 krooni suuruse trahviga. Kui aga lisaks helkuri puudumisele on inimene joobes või tekitas liiklusohtliku olukorra, siis küündib lubatud trahvisumma kuni 3000 kroonini.



Pühapäeva varahommikul jäi Rakvere ümbersõiduteel Lepna teeristis veoauto alla 37aastane helkurita Jaanus, kellest hiljem sõitis üle veel sõiduauto. Jalakäija hukkus kohapeal.



Tänavu on Lääne-Virumaal hukkunud liiklusõnnetustes 13 inimest.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles