Soome president on mardilaadal tavaline külaline

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen tutvumas laste joonistustega.
Soome president Tarja Halonen tutvumas laste joonistustega. Foto: Aarne Mäe

Nädalavahetusel Helsingis peetud Virumaa-teemalist mardilaata külastas tavakohaselt ka Soome president Tarja Halonen, kes autasustas joonistusvõistlusest osa võtnud lapsi.


Tuglase Seltsi tegevjuht Juhani Salokannel ütles, et Soome president Tarja Halonen on olnud igal mardilaadal oodatud külaline, aga traditsiooniliselt on ta käinud seal eraisikuna.



"Tavaliselt on nii, et lihtsalt keegi märkab rahvamassis - see on ju meie president," rääkis Salokannel.


Nüüdki tegi Tarja Halonen hulk sisseoste, näiteks ostis ta raamatuid, suitsuvorsti ja isegi meie kanget sinepit, kuid põhieesmärk oli autasustada lapsi, kes joonistasid kahe naaberriigi presidenti.



Nimelt joonistasid ettevõtja Raivo Riimi eestvedamisel Soome lapsed Eesti presidenti ja Eesti lapsed Soome presidenti ning joonistustest oli Helsingis väljas näitus. Kohal olid ka noored autorid ise.



"Ilusad pildid on," kiitis Tarja Halonen. "Huvitav on see, et Soome lapsed nägid võimalust kujutada Eesti presidenti ilvesena, kusjuures ilves on Hämee maakonna sümbolloom," ütles Halonen Virumaa Teatajale.



Raivo Riim rääkis, et mulluse mardilaada aegu käisid nad koos kunstnik Riho Hüti ja väikese grupi eestlastega presidendilossis. Enne seda oli Tarja Halonen Rakveres käies külastanud Riho Hüti kodu, kus peeti meeleolukas eesti pidu.



"Nad on mulle väga head sõbrad," kiitis Soome riigipea Riimi ja Hütti.



Nii tekkiski presidendi joonistamise idee.



Tarja Halonen rääkis Virumaa Teatajale, et tema kiindumus Eesti vastu algas juba aastaid tagasi, kui Soome kunstnikud korraldasid Eestis kursused.



"Kuna ma armastan ka joonistamist, siis osalesin neil kursustel Raplas," ütles Soome president.



Kui Eesti iseseisvaks sai, siis oli Tarja Halonen Soome justiitsminister ja lubas oma Eesti kolleegile Eesti vabariigi põhiseadust ette valmistada.



"Ta vastas, et, proua minister, teie ettepanek on huvitav, mis mind natuke ehmatas, sest soome keeles on "huvitav" "naljakas"," rääkis Halonen, misjärel otsustas ta ka eesti keele selgeks õppida.



"Aga see on ääretult raske," lisas Halonen, kes on igal suvel leidnud võimaluse Eestit külastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles