Jõululavastus “Jäneste kirik” vaeb ainelise ja inimliku vahel

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Urmas Lennuk.
Lavastaja Urmas Lennuk. Foto: Meelis Meilbaum

Selleaastase jõuluetendusega "Jäneste kirik" tahab Rakvere teater panna inimesi mõtlema asjade olulisuse üle. Elamuse väärtustamiseks kingib teater vaatajatele külastuse Tallinna loomaaeda.


Rakvere teatri tänavuses jõuluetendus "Jäneste kirik" arutletakse selle üle, mis on meile olulisem, kas omada võimalikult palju asju või tähtsustada inimlikke väärtusi: armastust ja perekonda.


Lavastaja Urmas Lennuki sõnul on praegune majanduslikult raske aeg etendusele juba konteksti taha loonud.

Jänesed muutuvad ülbeks

Urmas Lennuk lootis, et kui ajal, mil inimesed näevad oma kodude päästmise nimel metsikut vaeva ja arvavad, et see on kõige tähtsam, hakkab sajast lapsest üks mõtlema, et uhke maja, mis on laenuga ostetud, ei olegi nii tähtis, kui see, et vanemad oleksid kodus, kõik oleks ilusam ja toredam.

"Ei maksa asjadest vaimustusse sattuda. Need ei asenda paljut, mis meil tegelikult on olemas," leidis lavastaja.

Lugu ise räägib metsas elavatest jänestest, kes pole sellised, nagu me oleme harjunud nägema: ilusad, toredad ja armsad. Jänesed, kes meile lapsepõlvest peale on väga turvaliselt mõjunud, leiavad ühel hetkel mõõga või kuulevad imelikku häält, mis ütleb neile, et nad on vabad.

Siis aga tekib ühel jänesel riivatu mõte - mis oleks, kui nad ei kardaks metsas mitte kedagi ja hakkaksid ise valitsema. Nii nad teevadki oma väikse Jänestemaa ning hakkavad kirikut ehitama. Ehitamise käigus leiavad nad, et tore oleks, kui jänestel oleks ka omad asjad.

"Kuhjavad endale asju ja ehitavad kujundlikus tähenduses oma kirikut, seejuures unustavad ära, et on olemas niisugused väärtused, nagu perekond, armastus hoolimine, mõistmine, ja lähevad ülbeks," jutustas Urmas Lennuk.

Loo päästab lõpuks üks õnnetu karuke, kes on tulnud jäneste maailma teisest maailmast ning sattub nende terrori ohvriks. Kuigi kõigile jänestele ei ole antud edasi elada, lõpeb lugu hästi.

Mõeldes väikestele lastele, kes jõuluetendusele tuuakse, on lavastuse stseenid tükkideks lõhutud ning Lennuki sõnul kasutatud filmilikku orgaanikat.

Teatrist loomaaeda

"Kui sõnum ei jõua kahe-kolmeaastasele lapsele kohale, kes vaatavad "Teletupse" isegi hääleta ammulisui, siis filmi dünaamika peaks valguse ja atmosfääri muutust pidevalt kaasas vedama," selgitas ta.

Jõuluetendusega kaasas käiva kingituse üheks osaks on tänavu tasuta pääse Tallinna loomaaeda, millega Rakvere teatri reklaami- ja müügiosakonna juhi Kristo Kruusmani sõnul tahavad nad rõhutada kõike muud kui asjade tähtsustamist.

Seega pakub Rakvere teater lastele kolmekordset elamust: teatrietendust, kingitusena Tallinna loomaaia külastust ja jõulumaad, mis igal aastal lavastusega kaasas käinud.

Sel korral "tungib" etendus otsaga jõulumaalegi, sest mõnda jõulumaa atraktsiooni, näiteks kraanat, näeb peakunstnik Erki Kasemetsa ütlusil ka etenduses.


"Jäneste kirik"


Autor Andry Ervald,
lavastaja Urmas Lennuk,
kunstnik Mihkel Ehala,
kostüümikunstnik Liisa Soolepp,
liikumisjuht Kati Kivitar.
Osades Erni Kask, Tiina Mälberg, Anneli Rahkema, Peeter Rästas, Eduard Salmistu ja Tarvo Sõmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles