Rakveres toimunud seminaril võidutses kooliheadus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seminarilisi tervitasid tantsuga TOREvantsid, kes juhatasid ka Rakvere linnapea Rannar Vassiljevi tervitussõnadeks saali ette.
Seminarilisi tervitasid tantsuga TOREvantsid, kes juhatasid ka Rakvere linnapea Rannar Vassiljevi tervitussõnadeks saali ette. Foto: Meelis Meilbaum

Rakveres toimunud koolirahuseminaril tehti reklaami ja luuletusi headest kogemustest. Uuel aastal valitakse välja ka koolirahusiil, mis saab rahu rändsümboliks.


"Kas seitse on hea number," küsis seminari juhtinud Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev. Saanud osalejatelt jaatava vastuse, selgitas ta lähemalt küsimuse tagamaid - nimelt on Rakveres seitse üldhariduskooli.


Et 1. septembril kuulutati Rakveres välja koolirahu, peeti selle jätkuks Rakvere põhikoolis esmaspäeval linna koolidele seminar, mis kandis mõtet "Koos on hea, koolis on hea".

Lisaks Rakvere üldhariduskoolide direktoritele, sotsiaalpedagoogidele, õpetajatele, õpilastele ja hoolekogu esindajatele osalesid seal ka Haljala gümnaasiumi ja Elva linna esindus.

"Asja idee oli see, et mitte keskenduda koolivägivallale, vaid rääkida koolirahust ja headest kogemustest," rõhutas Rakvere põhikooli direktor Lea Pilme.

Suure osa seminarist moodustas rühmatöö, kus direktorid, sotsiaalpedagoogid ja õpilased panid pead kokku ning pärast oma arutelu tulemusi ka mitmesuguses vormis, kas reklaami, luuletuse või plakati kujul, esitasid.

Näiteks olid sotsiaalpedagoogid oma reklaami kätketud mõttetöös pannud rõhu lausele "Kõik õpilased on head". "Kui see mõte eelduseks võtta, siis ongi meil koolis kõigil parem," arvas Pilme.

Mitme grupitöö tulemusel saadud infot peaks Pilme sõnul veel edasi analüüsima ja süstematiseerima.

"Väga huvitav oleks näha, kas need asjad, mis direktorite meelest teevad koolis olemise heaks, erinevad väga sellest, mis teevad selle laste jaoks heaks."

Enne seminari olid koolid saatnud ülevaate, kuidas teha nii, et koolis oleks hea. Lisaks headele suhetele õpetajate ja õpilaste vahel koorus sealt ka praktilisi väi­keseid kavalaid nippe: näiteks Rakvere põhikoolis mängib ­enne tundide algust koolis muusika, et tekiks hea meeleolu.

Haljala gümnaasiumi õpilasesinduse president Kuldar Adel meenutas seda, kuidas 2003. aastal koolirahu lepingut koolis sõlmima hakati.

"Tekkis kohe küsimus, kellele, milleks ja kuidas, kuid need küsimused ei ole olulised, sest koolirahu peaks olema enesestmõistetav kõigile, kes koolis on. Tähtis on, et kõik oleksid kaasatud," arvas ta. Tugisüsteemidena toimivad sellele kooli aukohus, kuhu kuulub viis õpetajat ja õpilast, ja lastevanematekogu.

Põhikooli laval oli näha ka koolirahusiile, mille põhikooli lapsed valmis meisterdanud. Et koolirahu kuulutati sel aastal välja kümnendat korda, siis tuldigi mõttele, et koolirahu vapiloom võiks olemas olla rändsümbolina, ning see ülesanne anti koolirahu väljakuulutamisel Rakvere koolidele.

Rakvere linna haridusspetsialisti Merike Kuuse sõnul saadetakse igast koolist linna võistlema kolm paremat siili - jaanuaris kogutakse need kokku ning 14. veebruaril toimuval üritusel selgub see siil, mis antakse järgmisel sügisel üle Elva linnale, kus kuulutatakse välja koolirahu 2010. aastal.

Koolirahu aastal on Rakveres seni olnud kaks seminari.
"Kui 1. septembril peetud konverentsil räägiti probleemidest, siis sel nädalal seminaril headest asjadest," selgitas Kuuse. 12. veebruaril, kui tähistatakse ka sõbrapäeva, toimub jätkuüritus seekord foorumteatri vormis.


• 1999. aastal algatas Eesti Noorsootöö Keskus Soome õpilaste ja Mannerheimi Lastekaitse Liidu eeskujul koolirahu programmi.
• Programmis osaleb aktiivselt 61 üldhariduskooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles