Kaamera näitab ulukite restorani

Aarne Mäe
, aarne.mae@virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduskaamera Jaaniojal jälgib metsaelukate tegemisi.
Looduskaamera Jaaniojal jälgib metsaelukate tegemisi. Foto: Tiit Lepik

Nädalavahetusel paigaldati Võsu kanti Jaaniojale looduskaamera, mille vahendusel näeb internetist metsloomade söödaplatsi.


Tiit Lepik, üks looduskaamera paigaldamise organisaatoritest, ütles, et juba eile oli ta vaadelnud internetist söödaplatsil olnud metskitsi.


""Ringvaadet" on palju lihtsam teha, kutsud inimese kohale ja ta tuleb, aga katsu sa siga metsas kaamera ette meelitada," rääkis Lepik, kelle sõnul meelitati ulukeid sinna platsile mõnda aega enne kaamera paigutamist.

Kitsed ja sead
Lepiku sõnul pannakse kolmapäevaks valgus üles, et loomi oleks näha ka pimedas. "Jõulupühade ajal saab juba vaadelda, õhtul kella kuue-seitsme ajal on kõige suurem tõenäosus loomi kohata," lisas Lepik. Enamasti peaks ulukite "restorani" tulema metskitsed ja -sead.

Lepik selgitas, et tegu on esimene looduskaameraga, mis sisuliselt kujutab käsikaamerat. Sellest tulenev tehnoloogia vahe teeb pildi kvaliteedi paremaks.


Looduskaamerad on üleval näiteks ka Nõva metsades, kus jälgitakse kotkamaja, Otepääl, kus näeb talilinnu maja, ja Saaremaal, kus valvekaamera jälgib ühte hülgerahu. Jaaniojale, Mamsli mängumaa juurde, paigaldasid looduskaamera Viru Folgi korraldajad koostöös Looduskalendri ja Rein Maraniga, ühendusega abistas Elion.


Osa Viru Folgist
Viru Folgi keskkonnaprogrammi juht Erik Sikk ütles, et Viru Folgi keskkonnaprogramm on eelneval kahel aastal võitnud inimeste südamed, sest loodusretkelisi, väravamängijaid ja vestlusringides osalejaid on olnud arvukalt.
"Seepärast oleme otsustanud 2010. aasta festivalil keskkonnaprogrammi mahukamaks ja veelgi sisukamaks muuta," rääkis ta.

Erik Sikk: "Käsmu kaunis loodus ja rikas ajalugu jagavad ennast lahkesti kõigi tulijatega, kes näha, kuulda ja meelde jätta tahavad. 2010. aastal katsetame ka praktilise õppeprogrammiga: kaptenikülas liikujail on kõigil neil päevil hea võimalus harjutada vabatahtlike abiga kätt suurüritusel puhtuse hoidmisel. Ehkki prügi pole Viru Folgil siiani muret valmistanud, on hea, kui nii suure inimhulga tekitatud jäätmed kenasti sorteerituna taaskasutusse sõidavad, selle asemel et neid ühte suurde hunnikusse kõdunema vedada."


Tuleval aastal juba kolmandat aastat järjest peetava folkloorifestivali Viru Folk praktilist keskkonnakoolitust rahastab keskkonnainvesteeringute keskus.


Jaanioja looduskaamerat saab näha aadressil:  mms://tv.eenet.ee/jaanioja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles