Hobiteatri tipud võrdlesid kõrgust

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen lavastusest "Inishmaani igerik".
Stseen lavastusest "Inishmaani igerik". Foto: Ave-Katri Pargi

Eesti harrastusteatrite paremiku kolmepäevasest mõõduvõtmisest Rakveres väljus

grand prix

'ga Kiviõli teatritrupp OTPAD. Haljala rahvamaja näiteringi hinnati ansamblimängupreemiaga.


Haljala rahvamaja näiteringi juhendaja ja Andrus Kivirähki näidendi "Uus jõuluvana" lavastaja Martti Samolberg ütles, et hea meel oli kuulda žüriilt kiitvaid hinnanguid trupi meeskondlikkuse ja hea ansamblimängu kohta.


"Me ei läinudki võitma, aga meil oli võimalus ja au esindada festivalil Lääne-Virumaad," sõnas Samolberg. Tema meelest näitavad festivali tulemused taas, et linnatruppide ja väikeste maarahvamajade näiteringide ühte patta panek pole päris õige ning on natuke ebavõrdne.

Eripalgeline teater

Kunagine hindamissüsteem, kus vaadati eraldi suuremate võimalustega linnatruppe ja väikeseid maarahvamajade truppe, oli Samolbergi arvates õiglasem.

"Tallinnas ja Haljalas on täiesti erinevad võimalused. Kui meil on osatäitjaid valida kümmekonna, siis Tallinnas mitmekümne hulgast," tõi ta võrdluse ja lisas, et harrastajad on jätkuvalt vahvad ja entusiasmi täis.

Ainsa venekeelse trupina festivalil osalenud ja selle võitnud Kiviõli teatritrupi OTPAD lavastus "Inishmaani igerik" oli Samolbergi hinnangul väljapeetult ja puhtalt mängitud ning mõjule pääses ka vene temperament.

Žüriisse kuulunud näitekirjaniku ja lavastaja Urmas Lennuki hinnangul on eesti harrastusteater üsnagi eripalgeline. "Üsna kirju kipub see pilt olema. Millele keegi rõhku paneb, on väga erinev," sõnas ta.

Repertuaarivalik, kus leidus tükke Vambola Rähnist Ibseni ja Tšehhovi omadeni, võis saada truppidele nii õnnestumiseks kui ka raskuseks. "Valik satub mõnikord olema juhuslik," tõdes ta.

Kiviõli trupp oli Lennuki sõnul ainus, kel ei jäänud midagi märkimisväärset puudu, kõik komponendid olid paigas ning saalis tekkis tugev tagasiside. "Nad olid väga võimsad, kõik olid nii orgaanilised, tegid väga jõuliselt oma tööd, trupp oli ühtne," kiitis ta.

Haljala näitetrupi positsiooni hindas Lennuk uhkeks keskmiseks. "Natuke kahju oli - kevadel olid osatäitmised natuke peenemad ja nüansirikkamad, seekord läksid liiga kiiresti saali lõbusa meeleoluga kaasa, varasemad traagilised noodid kippusid kaduma," sõnas Lennuk.

Ta märkis, et oma osa selles, kuidas õnnestus ühe või teise trupi esitus, oli kindlasti ka festivaliärevusel.
Hindajaks kutsutud näitleja Kaie Mihkelson ütles, et teatrikunsti pole lihtne mõõta ega lavastusi pingeritta panna.

"Grand prix ja laureaatide puhul sai vaadatud, et oleksid mitmed asjad hästi: et oleks terviklugu, et tegijad teavad, mis lugu räägivad, et oleks mitu head näitlejatööd ja missugune on lavaruum," selgitas ta. Kiviõlilaste "Inishmaani igerikus" tõstis ta esile lavastusse pandud väga terviklikku energiat, tükivalikut, rolle ja lavaruumi.

"On ikka asju, mis ei lähe täkkesse, nii päristeatris kui harrastusteatris. See ei allu päriselt tahtele, on vaja veel midagi, midagi sõnastamatut, mis lavastuse lendu tõstaks," arvas näitlejanna.

Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe hindas festivali taset väga kõrgeks. "Et tegemist oli vabariikliku festivaliga, siis esindasid maakondi nende tipud. Oli palju põnevaid lavastusi, mida võib võrrelda professionaalide omaga - iseasi, kas peaks, arvan, et ei peaks -, aga oli ka rahvateatrit selle sõna parimas tähenduses," arvas ta.

Paari häälega Kesk-Eesti teatritrupi "Külatraagikut" edestanud Kiviõli trupi puhul oli Saaremäe sõnul määrav, et koos olid kõik elemendid, mida on vaja lavastuse kordaminekuks: materjalivalik, lavastajatöö, osatäitmised, lavakujundus ja valguskujundus.

"Kõik need argumendid saidki otsustavaks," tõdes ta.
Haljala rahvamaja näitetruppi hindas Saaremäe üheks tugevamatest ja arvas, et ansamblimängupreemia andis neile festivali kontekstis kõige täpsema hinnangu.

"Natuke kiputakse arvama, et Kivirähk peab olema naljakas, aga tegelikult on traagiline. Ei pea tegema nalja, traagika ongi naljakas," märkis teatrimees.

Saaremäe sõnul on rahvateatrite suurim probleem repertuaarivalik - kuigi Tšehhovi, Ibseni ja Kivirähkiga said trupid tasemel hakkama, on eesti autorite valik suhteliselt fantaasiavaene ja portfell kõhnuke.

Kompromissitu tehatahtmine

"Väga võluv on harrastajate säde ja meeletu kompromissitu tehatahtmine, mis tasandab kõik vajakajäämised. Maailm on täis väga erinevat teatrit. Teater peab olema huvitav, köitma, kõnetama, kuidas keegi täpselt teeb, on juba maitseküsimus," ütles Saaremäe.

Festivali projektijuht Tiina Rumm hindas XI harrastusteatrite riigifestivali kordaläinuks. "Teisel päeval küll ajakava venis ja žüriil jäi ehk liiga vähe arutlusaega, aga trupid olid rõõmsad ja rahul," sedastas projektijuht.

VÕITJAD

* Grand prix - teatritrupp OTPAD Kiviõlist lavastusega M. McDonagh “Inishmaani igerik”,
lavastaja Galina Ditkovskaja (pildil).
* Laureaadid: Koeru huviteater (H. Last “Valupisarais märtsipäevad”, lavastaja Herbert Last), Salme kultuurikeskuse harrastusteater (Tallinn; H. Ibsen “Hedda Gabler”, lavastaja Aime Lutsar), Suure-Jaani näitering Tegeltkah (E. Östergen “Tüdrukud”, lavastaja Margus Mankin).
* Parim naisnäitleja Mare Jõgi (Elva harrastusteater).
* Parim meesnäitleja Margus Mankin (Kesk-Eesti teatritrupp).
* Žürii eripreemiatest tulid Lääne-Virumaale parima originaalmuusika preemia Elmar Satsile (lavastus “Külatraagik”, Kesk-Eesti teatritrupp) ja ansamblimängupreemia Haljala rahvamaja näiteringile (lavastus “Uus jõuluvana”).

Žürii: Kaie Mihkelson, Inga Vares, Üllar Saaremäe, Indrek Saar ja Urmas Lennuk.
Festivali korraldasid Eesti Harrastusteatrite Liit koostöös MTÜ Rakvere Linnanoorte Proovilava ja Rakvere rahvamajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles