Virumaal algas eile rahvuskivi aasta

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa paeaasta koostöökokkuleppele kirjutati alla Laululinnu külalistemajas.
Virumaa paeaasta koostöökokkuleppele kirjutati alla Laululinnu külalistemajas. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Eile allkirjastati Virumaa paeaasta koostöökokkulepe, millega kuulutati paeaasta Virumaal alanuks. Lepinguosaliste sooviks on, et 2011. aasta oleks paeaasta kogu Eestis.


Kuue mittetulundusühingu juhid allkirjastasid eile Tamsalu vallas Laululinnu külalistemajas Virumaa paeaasta 2010 koostöökokkuleppe.

MTÜ Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskus (PAIK) juhataja Aivar Niinemägi ütles, et Pandivere paeriik saab tänavu viieaastaseks ja selle puhul tähistatakse Virumaal paeaastat. "2011. aasta võiks olla pühendatud meie rahvuskivile juba kogu Eestis," lisas ta.

Tamsalu vallavanem ja MTÜ PAIK juhatuse esimees Toomas Uudeberg rääkis, et paeaasta sõnumile peaks tuule tiibadesse andma Rakveres toimuv meeste tantsupidu. Meeste tantsupeol saadetakse üle Eesti laiali paeteated, et 2011. aastal tähistataks rahvuskivi aastat üle Eesti.

Esimesed paeaasta üritused juba käivad - laste paeteemaliste joonistuste, kirjutiste ja uurimustööde võistlusel osalemise kutsed saadeti 52 Virumaa kooli ja esimesed pildid on korraldajatele laekunud.

"Võistlusele saadetud loomingust koostame rändnäituse ja avaldame kogumiku," teatas Aivar Niinemägi.
Paeaasta olu­lisemad sündmused on veel Rakvere linnuses korraldatav paepäev ning 13. juunil Rakvere veekeskuses toimuv paekonverents. Koolides tutvustatakse paekivi "Siluri sumadani" abil, antakse välja ka paeaasta ajaleht Pae Teataja.

"Paekivi koosneb suuresti kaltsiumist, mis on ka inimorganismi tähtis koostisosa," lausus Aivar Niinemägi.
Ida-Viru maavanem Riho Breivel arvas, et ehk oleme just paest, millel kõnnime, ammutanud endale jõudu ja elutahet. Tema Lääne-Viru kolleeg Einar Vallbaum tõdes, et oleme nii harjunud pae olemasoluga, et ei pane seda eriti tähelegi. "Paest on tehtud meie kindlused ja meie kodud," sõnas Vallbaum.

Maamajanduse infokeskuse maaelu- ja kalandusvõrgustiku osakonna juhataja Krista Kõiv rõhutas, et paeaasta korraldamise mõte ja selle elluviimine on ülimalt tähtis. "On korjatud üles nii oluline idee nagu natuke unustusse vajunud rahvuskivi teadvustamine," ütles Kõiv.

Virumaa paeaasta koostöölepingule kirjutasid alla MTÜ PAIK juhatuse esimees Toomas Uudeberg, MTÜ Arenduskoda juhatuse esimees Alari Kirt, MTÜ Kirderanniku Koostöökogu juhatuse esimees Margus Paalo, MTÜ Partnerid juhatuse esimees Aivar Aruja, MTÜ Peipsi-Alutaguse Koostöökoda juhatuse esimees Indrek Kullam ja MTÜ Virumaa Koostöökogu juhatuse esimees Andrea Eiche.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles