Algas emakakaelavähi vastu võitlemise nädal

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vähiliit.
Eesti Vähiliit. Foto: Elmo Riig / Sakala

24.-30. jaanuarini on neljas rahvusvaheline emakakaelavähi vastu võitlemise nädal.


Eesti Vähiliit koostöös Eesti Haigekassa ning SAga Vähi Sõeluuringud organiseerivad samal ajal järjekordse emakakaelavähi ennetamise nädala Eestis, et juhtida eelkõige naiste, aga ka avalikkuse ja meditsiinitöötajate tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ja varajase avastamise võimalustele.



2010. aastal kutsub haigekassa uuringule aastatel 1955, 1960, 1965, 1970, 1975 ja 1980 sündinud kindlustatud naised, kellele ei ole eelneval aastal Pap-testi tehtud. Emakakaelavähi sõeluuring on osa Eesti riiklikust vähistrateegiast, mida rahastatakse nii riigi- kui ravikindlustuse eelarvest.



Eestis kutsutakse igal aastal kirjaliku kutsega emakakaela sõeluuringule haigekassas kindlustatud naised vanuses 30-55 eluaastat. 2009. aastal saadeti kutsed ligi 34 000 naisele üle Eesti ning sõeluuringul käis üle 13 000 naise, neile lisanduvad naised, kes on eelistanud testi teha oma günekoloogi juures.



Kogu Euroopas on igal aastal 60 000 uut emakakaelavähi juhtu ja 30 000 emakakaelavähist tingitud surma, mis muudab emakakaelavähi sageduselt seitsmendaks vähiliigiks Euroopa naiste hulgas.



Emakakaelavähi esinemissagedus Eestis on viimastel aastatel hüppeliselt tõusnud ning vanuserühmas 15-54 eluaastat on emakakaelavähk haigusjuhtude arvult naiste seas lausa teisel kohal.



Igal aastal saab Eestis 150-160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Emakakaelavähk on üks vähipaikmetest, mida on võimalik ennetada.



Vähieelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, õigel ajal avastatuna on see kergesti diagnoositav ja ravitav. Emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks on inimese papilloomiviirus (HPV).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles