Ubja külla tulevad muuseum ja sepikoda

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmiva Ubja külakeskuse peahoones käis mõned nädalad tagasi vilgas ehitustegevus.
Valmiva Ubja külakeskuse peahoones käis mõned nädalad tagasi vilgas ehitustegevus. Foto: Eva Klaas

Kevadeks peaks valmis saama Ubja külakeskus, kuhu tuleb muuseum, samuti ehitatakse sinna tehnikaruum sepapajanurgaga. Käsitöökojas aga on huvilistel võimalik tutvust teha savipõletusega.


Ubja külakeskus kerkib mõisa ajal ehitatud hoonesse, kus kunagi oli meierei, hiljem asus seal sovhoosi töökoda. Ülemisel korrusel paiknesid toad, kuhu majutati sügiseti kartulinoppimisel abiks käinuid.



Praegu tegutseb hoone ülemisel korrusel noortekeskus, alumisele korrusele tulevad kaks tuba muuseumi tarvis, jõusaal koos duširuumidega ning poiste jaoks tehnikaruum, mis kujutab endast puidu- ja metallitöökoda koos sepapajanurgaga.



Külakeskuse põhihoonest mõnekümne meetri kaugusel asub vana sigala söödaköök, mis on renoveeritud käsitöömajaks.



Seal on sarikapidu juba peetud ning välistööd peaaegu lõppenud, kuid siseviimistlus alles käib.



Käsitöömajja muretsetakse savipõletusahi, millel on jahutussüsteem, samuti erinevad režiimid, mis võimaldavad ka plaati sulatada, glasuurida - teha töid, mis nõuavad kõrget kuumust.



Küla ärkas elule Kui kümmekond aastat tagasi oli Ubja Sõmeru vallas jäänud natuke nii-öelda äärekülaks, siis üheksa aasta eest, kui seal avati valla esimene päevakeskus, hakkas küla kiiresti arenema.



“Oli koht, kuhu koonduda, kus probleeme tõstatada ja lahendada ning kus ka vallavalitsuse töötajad said aimu rahva soovidest. Siis hakkas rahva hääl kostma, tekkis oma initsiatiiv asju paremaks muuta,” rääkis Sõmeru valla kultuurispetsialist Maia Simkin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles