Baeri lugu kolib Lasila mõisatorni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasila põhikooli direktor Katrin Murakas (vasakul) ja õppealajuhataja Merle Eberhart uudistamas ehitust mõisakooli tornis.
Lasila põhikooli direktor Katrin Murakas (vasakul) ja õppealajuhataja Merle Eberhart uudistamas ehitust mõisakooli tornis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Lasila mõisa tornis käib kibe ehitustöö, et kevadeks valmiks Karl Ernst von Baeri tuba. Mais korraldab kool kuulsa loodusteadlase auks tema lapsepõlvekodus ka konverentsi.


"Enamik Eesti inimesi teab, kes on Baer, aga et ta on siin kasvanud, seda küll kõik ei tea," rääkis mõisas tegutseva Lasila põhikooli direktor Katrin Murakas.


Kuigi kool on Baeri alati au sees hoidnud, sooviti teadlast laiemalt väärtustada. "Meil ei ole siiani olnud sellist ruumi, kus Baeri rohkem eksponeerida," selgitas Murakas.

Et kool osaleb mitmendat suve ka "Unustatud mõisate" projektis, käib seal suviti palju külastajaid, kellele uus ekspositsioon oleks atraktiivne.

Muraka sõnul loodigi oma ideede teokstegemiseks MTÜ Lasila Mõis, et saaks ettevõtmisteks ja investeeringuteks raha taotleda.

Torni ümberehitust toetati LEADER-programmist ning ehitus läheb kokku maksma 929 000 krooni, selle hulgas on ka 10protsendiline omaosalus, mille kattis Rakvere vald.

Karl Ernst von Baeri tuppa tellitakse lisaks senistele eksponaatidele veel teadlase elu ja tegevust kajastavad stendid. Tuba ei ole kavas kasutada ainult muuseumina, vaid seal hakkavad toimuma loodustunnid ja tegutsema loodusring.

"Seal on võimalik läbi viia kas või muuseumitunde kooli külalistele," tõi näiteks kooli õppealajuhataja Merle Eberhart. Torni pööningul saab aga tulevikus vaadelda linde.

Väljapanekumaterjali on koolil kogunenud, aga seda otsitakse juurde. "Kahekrooniseid paneme kõrvale," naljatles Eberhart.

Kool kutsubki üles kõiki, kel leidub midagi teadlasega seonduvat, seda koolile tooma, olgu selleks siis postkaardid või raamatud.

Ehitustöid teeb tornis Oto Ehitus OÜ ja nendega peab valmis jõudma 31. märtsiks. Ruumid sisustab ER Frees OÜ, kelle ülesandeks jääb Katrin Muraka väitel uute, ent välimuselt vanade mööbliesemete ja vitriinide valmistamine.

14. ja 15. mail korraldab kool Baeri konverentsi. Juba eelmisest kevadest alates tegelevad õpilased herbaariumide kokkupanekuga, et neid siis eksponeerida.

"Ka Baer alustas oma teadlaskarjääri herbaariumidest," märkis direktor.

Õppealajuhataja Merle Eberharti sõnul on lapsed teinud näituse jaoks loodusfotosid, torni pööningul, linnuvaatlustornis, saab aga uudistada ülevaadet Lasila kandile omaste linnu-, taime- ja loomaliikide kohta. Nii võib sealt leida teavet kindlasti valge-toonekure ja kuldkinga kohta.

"Muidugi on konverentsil ka õpilasettekanded, mida praegu õpetajate juhendamisel koostatakse," lisas ta.

Baeriga seotud plaane on koolil ja MTÜ-l veelgi. Mõtetes mõlgub näiteks Baeri loodustöövihiku tegemine. "Mine tea, mis me siin kõik ära teeme," ütles direktor.

Rakvere vallavanem Aivar Aruja sõnul läheb loodetavasti lähitulevikus ehituseks ka mõisa kunagises meiereis, kuhu tulevad õppeklassid ja lisaks veel ruum külategevusteks. Projekt peaks valmima KOIT-kava toel.


• Karl Ernst von Baer oli loodus- ja arstiteadlane, kirjeldava ja võrd­leva embrüoloogia rajaja.
• Arvatakse, et just looduskaunis lap­sepõlvekodus Lasila mõisas, mis kuulus XIX sajandi alguses Baeri lellele Karl Heinrich von Baerile, tekkis tal suur huvi looduse vastu.
• Praegune telliskividest mõisahoone valmis 1860ndatel aastatel, kui mõis kuulus Rudolf von Ungern-Sternbergile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles