Töötukassa pakub ettevõtjale tuge

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firmad otsivad metsamasinate juhte taga lausa tikutulega.
Firmad otsivad metsamasinate juhte taga lausa tikutulega. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Töötukassal on ettevõtjatele pakkuda mitu päris asjalikku toetuste paketti töötute rakendamiseks, kuid paraku ei ilmunud RMK ja töötukassa poolt korraldatud seminarile ühtegi ettevõtjat.


Ajal, mil riigis töökohti napib, püüab RMK leida riigimetsas töid, mille tegemiseks saaks kasutada ajutiselt töökoha kaotanud inimesi. RMK koos partneritega (ettevõtjad, töötukassa) püüab pakkuda olukorrale omapoolset leevendust, suurendades võimalusel metsatööde mahte ning rakendades inimesi hooajalistel töödel.


Töötukassa üritab omalt poolt selgitada ettevõtjatele erinevaid toetusi, mis on mõeldud töötute töö­lerakenda­mi­seks. Kahjuks ei ilmunud RMK ja töötukassa poolt korraldatud Lääne- ja Ida-Virumaa partnerettevõtjatele suunatud toetuste tutvustamisele RMK Ussimäe kontoris ühtegi ettevõtet.

Kaks rahakotti

Töötukassa nõunik Mati Ruul rääkis, et ka eelmisel nädalal Pärnumaal toimunud analoogse ürituse vastu oli ettevõtjate huvi ülinapp.

Ruuli sõnul on töötukassal ettevõtjatele pakkuda mitmeid toetusi ja ka väga palju infot, millest keegi paraku midagi ei tea. Ta tõi näiteks, et piirkondade kaupa on võimalik välja võtta töötuks jäänud inimesed nende viimase ameti järgi.

Nii on Virumaal päris mitu töötut, kelle viimaseks ametiks on märgitud metsamasina juht, samas otsivad metsa ülestöötamisega tegelevad firmad tikutulega oma masinatele juhte.

Töötukassa tööandjate teenuste teenusejuht Imbi Must lausus, et aeg-ajalt peab ta tööandjatele ikka veel selgitama, et kõik töötukassa poolt pakutavad teenused on tasuta.

"Meil on kaks rahakotti - hüvitiste rahakott ja teenus­te rahakott, viimase raha tuleb Euroopa Sotsiaal­fon­dist," rääkis Mati Ruul.

Imbi Musta sõnul on kõige olulisem praegu töövahendusteenus. "Kui sobivat inimest kohe võtta ei ole, on võimalik ta koolitusel või tööpraktika käigus välja õpetada," lisas Must.

"Tööandjale ei maksa see midagi, hoopis meie maksame talle praktikandi juhendamistasu," kõneles Imbi Must.
Esimesel kuul on juhendamistasu suuruseks 27 krooni tunnis, teisel ja kolmandal kuul 25 ja neljandal kuul 50 protsenti vähem. Töötu, kes on tööpraktikal, saab töötukassast stipendiumi 60 krooni päevas ja sõidutoetust, lisaks säilivad tal töötukassast saadavad hüvitised või toetused.

"Tööandjale kaasneb tööpraktikaga küll pisut paberimajandust, aga see ei ole eriti keeruline," lausus Must.

Palgatoetus kuueks kuuks

Senisest lihtsamalt on tööandjatel võimalik taotleda palgatoetust, mida makstakse pikka aega tööta olnud või hiljuti vanglast vabanenud inimeste töölerakendamiseks.

"Palgatoetuse suuruseks on poolt töötasust, kuid mitte üle miinimumpalga ja seda makstakse kuue kuu jooksul või poole tähtajalise töölepingu kestuse vältel, kuid mitte üle kuue kuu," selgitas Imbi Must ja lisas, et pikaajaliseks töötuks loetakse inimest, kes on töötukassas vähemalt kuus kuud töötuna arvel olnud. 16-24 -aastaste puhul 3 kuud töötuna arvel olnut.

Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu ja liikumise Minu Eesti raames ettevõtluse ja uute töökohtade loomisega tegeleva Vello Tamme hinnangul on töötukassa toetuste pakett ettevõtjate jaoks ülimalt soodne.

"Kui inimene on olnud kolm kuud tööta, siis on võimalik saada kolm kuud praktikatoetust ja pärast seda pool aastat palgatoetust," rääkis Tamm. Mees lisas, et ära on kaotatud ka elukutsest tulenevad piirangud inimeste töölerakendamisel.


• Eelmise nädala seisuga oli Lääne-Virumaal 3892 registreeritud töötut.
• Registreeritud töötute osakaal tööjõust oli 13,1%.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles