Lahemaal toimub rahvusvaheline arvutiteaduse talvekool

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EWSCS 2009 talvekool Altja kiigemäel.
EWSCS 2009 talvekool Altja kiigemäel. Foto: TTÜ

5.märtsini toimub Palmse mõisas viieteistkümnes rahvusvaheline Eesti arvutiteaduse talvekool EWSCS 2010 (Estonian Winter School in Computer Science).


"Arvutiteaduse talvekool on 15 aastat olnud teerajaja, suunanäitaja ja eeskuju seadja. Täna räägivad kõik Eesti kõrghariduse ja teaduse rahvusvahelistumise vajalikkusest ning mitmed usuvad, et see on saavutatav administratiivsete võtetega. Kooli algatajate jaoks oli kraadiõppe rahvusvahelisus iseenesestmõistetav juba 1996. aastal, ammu enne selle mooditulekut," kinnitab ürituse peakorraldaja, TTÜ arvutiteaduse instituudi professori Tarmo Uustalu.

EWSCSid on kõrgetasemelised rahvusvahelised arvutiteaduse talvekoolid eeskätt kraadiõppuritele, mida TTÜ Küberneetika Instituut on kodumaal korraldanud kord aastas alates 1996. aastast.

Nimelt polnud toona Eesti kraadiõppurite lähetamine välismaal toimuvatesse koolidesse rahaliselt mõeldav ning sarnaseid koole Eestis veel ei tehtud.

Temaatiliselt on EWSCS alati keskendunud uutele olulistele suundadele arvutiteaduses, mida ülikoolide õppekavades veel pole. EWSCS koolides on kursustega üles astunud mitmed maailma kõige tuntumad arvutiteadlased. Näiteks Gregory Chaitin, Patrick Cousot, David Harel, Johan Håstad, Kurt Mehlhorn, John Reynolds, Madhu Sudan.

Talvekoolil on maailmas hea nimi ning talvekoolidest on läbi käinud terve põlvkond TTÜ ja TÜ arvutiteadlasi, sealhulgas enamik tänastest noorema põlvkonna arvutiteadlaste tippudest.
 
"Tänast Eesti kõrgharidust ja teadust kipub iseloomustama närviline visklemine järjest kasvava arvu prioriteetide, programmide ja projektide vahel. EWSCS on elanud pikema eani kui mistahes teda toetanud programm. Minu jaoks on kooli elujõulisus selgeks demonstratsiooniks normaalsete väärtuste eelistest kampaaniaviisilise tühikargamise ees," leiab Uustalu.

EWSCSi üheks suurimaks eduks viimastel aastatel loeb professor Uustalu tiheda suhtluse väljakujunemist Peterburi kui lähivälismaa kaalukaima teaduskeskusega. "Sellel koostööl on suur tulevik," loodab Uustalu.
 
Selle aasta talvekooli kursused käsitlevad kategooriaid ja arvutatavust, paarimispõhiseid nullteadmustõestusi, digisisu kaitset, arutlemist turvalisuse ja tõenäosuse, tüübisüsteeme oleku juhtimiseks.
 
Lektoriteks on professorid Robin Cockett (Calgary Ülikool, Kanada), Jens Groth (University College London, Ühendkuningriik), Aggelos Kiayias (Connecticuti Ülikool, USA), Carroll Morgan (New South Walesi Ülikool, Austraalia) ja Alan Mycroft (Cambridge'i Ülikool, Ühendkuningriik).
 
Koolist võtab osa 48 õppurit ja teadlast-õppejõudu kokku 10 riigist, arvukaimalt Eestist ja Venemaalt (mitmest Peterburi ülikoolist, Moskva Riiklikust Ülikoolist, Tuula Riiklikust Ülikoolist).
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles