Emakeelepäeva tähistas Rakveres tasuta raamatu laat

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta raamatu laat Rakvere rahvamajas.
Tasuta raamatu laat Rakvere rahvamajas. Foto: Eva Klaas

Täna, emakeelepäeval, peeti Rakveres juba teist aastat järjest tasuta raamatu laata, mida külastasid sajad lugemishuvilised, kes viisid ürituselt kodudesse tuhandeid raamatuid.


Reedel tõid head annetajad kodudest kogumispunkti suure hulga kirjavara, mida nad ise enam ei vaja.

Kokku toodud raamatud soteerisid Lääne-Virumaa keskraamatukogu töötajad teemade kaupa ära. Selliselt, et ilukirjandus eraldi, lasteraamatud omaette lauale, teabekirjandus omaette ja nii edasi. Lisaks raamatutele tõid inimesed laada tarvis ka näiteks vinüülplaate ja noote.

Täna said kõik raamatusõbrad Rakvere rahvamajas võtta endale niipalju lugemisvara kui tahtsid ja ära jõudsid kanda- ning seda kõike tasuta.

Küll oli võimalus teha soovi korral annetus korjanduskarpi- kogutud raha läheb Lääne-Virumaa keskraamatukogule uute raamatute soetamiseks.

Tasuta raamatu laada idee autor , ajakirjanik Rein Sikk sõnas, et üritus on hea võimalus tähistada emakeelepäeva, sest raamatud lähevad korda väga paljudele.

"Olen täna siin kohanud ainult õnnelikke inimesi," ütles Sikk keskpäeva paiku, kui üritus oli kestnud umbes tunni.

Ta nentis, et pidevalt lahkuvad huvilised pärast põhjalikku tutvumist pakutavaga sületäie raamatutega.

Sikk tundis heameelt , et sama palju kui raamatuid ära viiakse, tuleb neid teistpidi tagasi. "Astuvad inimesed rahvamaja uksest sisse, kast kaenlas," tõdes ta.

Siku sõnul toodi suurem osa lugemisvara küll reedel kogumispunkti, kuid kõigil seda võimalust ei olnud.

"Mulle helistati veel eile õhtulgi, et oleks kolm kasti raamatuid ära anda, aga sellega hiljaks jäänud. Ütlesin, et toogu siis täna siia, küll need õiged omanikud leiavad," rääkis Rein Sikk.

Ta ütles, et hinnanguliselt võib rääkida umbes sajast tuhandest ära antud ja uue õnneliku omaniku leidnud raamatust.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu direktor Õie Tammissaar kinnitas, et rahval on taolise ürituse vastu huvi.

"Tasuta raamatu laada mõte on tegelikult sügavam, kui lihtsalt üks ettevõtmine. On olemas ju ka nii-nimetatud teise ringi riided ning oleme õnnelikud, kui secondhandist endale midagi toredat leiame. Sama asi on raamatutega. Ühel seisab raamat mittevajalikuna kodus ning teisel oleks seda väga vaja. Paraku ei saa nad tavaliselt kokku. On vaja kohta , kuhu kirjavara tuua ning kust seda võtta saab," rääkis Tammissaar.

Tammissaare sõnul lõi keskraamatukogu laada ettevalmistamises ja läbiviimises kaasa teist aastat järjest. "Keegi peab asja natuke ohjama. Kui raamatud oleks lihtsalt hunnikus, oleks huvilisel neid väga raske valida," sõnas Tammisaar. Raamatukogu töötajad oli kirjanduse valijatele abiks ka laada ajal.

Tammissar leidis, et see on väga hea tunne, kui saad oma panuse anda teiste õnnelikuks tegemiseks. "Meie poolne rõõm on see, et näeme, kuidas lauad tühjenevad," lausus Tammisaar. Näiteks terviseteemaline kirjandus oli keskpäevaks juba peaaegu otsa lõppenud, samuti oli väga palju võetud lastekirjandust.

Raamatulaata külastanud 27-aastane Krista ütles, et tegemist on väga hea algatusega. "Leidsin siit mitu toredat lasteraamatut , mis olid popid minu lapsepõlves," rääkis naine, kes arvas, et tema algkoolis käivatel tütartel on nende üle väga hea meel.

Rakvere teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe sõnas, et tal on hea meel inimeste lahkuse üle. "Raske aeg on küll, aga raamatulaat näitab, et inimesed ei ole ainult saamise peal väljas, vaid on nõus ka midagi ära andma," tõdes Saaremäe.

Need raamatud, millele tasuta raamatu laadal omanikku ei leidunud, taheti annetada Viru vangla raamatukokku kinnipeetavatele lugemiseks.

Kuna aga Viru vangla töötajad leidsid, et kuna paljuski jäi üle Nõukogude aegset ilukirjandust, mis tänapäeval on juba vananenud, siis nad neid raamatuid ei soovi. 

Päris palju raamatuid ja plaate viidi Rakveres Tsentrumi keskuses  tegutsevasse taaskasutuskeskusesse, osa lugemisvarast pannakse välja Lääne-Virumaa keskraamatukogus eraldi riiulitele, kust huvilised saavad neid võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles