Tarva edu annab tiivad

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valmo Kriisa oli 21 punktiga Rakvere resultatiivseim.
Valmo Kriisa oli 21 punktiga Rakvere resultatiivseim. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere Tarva korvpallimeeskond lõpetaski põhiturniiri teisena ning jõudis otse poolfinaali, medalimängudele pääsesid Rakvere korvpallurid viimati 2002. aastal, mil jäädi siiski neljandaks.


Pärast seda, kui reede õhtul oli TTÜ üle punktivõit võetud, tuli üks tuttav Tarva treeneri Andres Sõbra juurde ja ütles: "Sa ei tea, mida sa oled teinud, Rakvere poodides on pikad järjekorrad ja pubid on rõõmsaid inimesi täis!"



Andres Sõber kinnitab, et 50 protsenti edust on fännide õlgadel. BC Rakvere Tarva ühe tulisema fänni Sven Trofimovi sõnul ei teagi ta täpselt, kui palju fänniklubis liikmeid on, kuid näiteks viimati käis Rakverest Tallinnas Kalevi mängu vaatamas kaks bussitäit inimesi. Kui vaadata Valmo Kriisa viimast imeviset, siis Youtube'is on sellel üle 20 000 kliki.



Ise samuti korvpalli mängiv Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami rääkis, et Tarva edu on ühelt poolt linnale heaks reklaamiks, kuid teisalt innustavaks faktoriks. "Kui inimene on positiivses meeleolus, siis see mõjub positiivselt ka inimese igapäevategevustes," ütles Juhkami.



Tõstab meeleolu


Rakvere spordikeskuse müügijuht Margus Martin lisas, et sel hooajal on Tarva mänge käinud vaatamas stabiilselt palju publikut, viimati 2000 inimest.



Ta tõi näiteks kunagise uuringu Leedus, kus Kaunase Žalgirise edu puhul nädalavahetusel täheldati esmaspäeval tööviljakus olulist kasvu. "Eks siin ole samamoodi," tõdes ta.



"Väga magus oleks nüüd Rakvere ja Tartu finaal, et jätaks pealinnamehed üldse kõrvale," jätkas Martin.



"Edu toob noori pallipatsutajaid kindlasti juurde. Nüüd on linna asi vaadata, et suvised platsid korras oleksid," märkis Mihkel Juhkami.



Viimati oli Rakvere medalimängudel hooajal 2001-2002, mil esiliiga võitnud Rakvere Lihakombinaat oli asunud KK Rakvere nime ja Aivo Erkmaa käe all meistriliigasse. Seekord tuli koos Läti leegionäridega poolfinaalis Nybitile alla vanduda.



2005. aastal, kui Rakvere kaotas veerandfinaalis napilt Kalevile, näidati Erkmaale ust ja siia kutsuti omakorda Kalevit treeninud Andres Sõber, kes alustas siin Rakvere Palliklubi nimelise meeskonna treenimist. Sõber ütles toona, et Rakverre tõi teda sportlik huvi, ja uskus juba siis, et saab kokku meeskonna, kellega mängib Eesti tippudega võrdselt või veel pareminigi.



Aasta hiljem asutas Sõber korvpalliklubi BC Tarvas ja jätkas täiesti omapäi, mis kohalikes korvpalliringkondades pisut võõristust tekitas.



Ometi suutis kogenud treener mootori korralikult käima tõmmata ning Rakvere taas poolfinaali tüürida.



"Ei arva, et midagi grandioosset on tehtud," jäi Sõber iseenda suhtes tagasihoidlikuks ja luges ette kolm põhipostulaati, mille nimel ta tegutseb: et oleks meeskond, kellega hästi mängida, et meeskonnast sirguks igal aastal vähemalt üks tore mängija, et spordihall oleks rahvast täis.



Sõbra sõnul on ta juba nii vana ja kogenud treener, et tal pole enam vaja kellelegi midagi tõestada: "Mulle lihtsalt see treeneriamet meeldib ja on tähtis, et olen suutnud anda midagi paljudele mängijatele alates Martin Müürsepast."



Kui Tarval on hooaja eelarve üle pooleteise miljoni krooni, siis Rockil ja Kalev/Cramol on see mäekõrguselt suurem.



"Oleme siin seda raha aasta jooksul koos Rando Maamägiga mõne tuhande krooni kaupa kogu aeg juurde ajanud," lisas Sõber.



"Aga ma annan endale aru, et meie linnas on olemas omad piirangud. Rahal on tähtsus, aga pole nii suur tähtsus, et treeneritööd teha ei saaks."



Sõber nentis, et ega ükski sponsor ei tule end ise pakkuma. "On kindlad partnerid olnud. Nad on jälginud ka hoolega, kas see raha läheb mulle tasku või poistele, kui usaldust poleks olnud, ei jõuaks kuhugi."



Kui pool hooaega läbi oli ja Rakvere Tarvas juhtis tabelit, kohtus Sõber Tallinnas toetajatega, kes lubasid sponsida ka uuel hooajal. "Ma põrutasin 140ga kodu poole, nii hea meel oli ..." Õnneks sai politsei asjast aru.



Latti madalaks ei lase


BC Tarvas kindlustas endale põhiturniiri teise koha, kui võitis reede õhtul kodusaalis TTÜ Valmo Kriisa viimase sekundi kolmepunktiviskega.



"Mulle pole need esmakordsed hetked, olen ise ka mängijana olnud samasuguses olukorras ja tulnud ka treenerina meistriks 5000-6000 inimese ees, aga siin Rakveres on eriline tunne," rääkis Sõber.



Mis viimasesse mängu puutub, siis oli ta pigem mures, miks kümnepunktiline edu ära sulas.



"Tavaliselt hakkan siis ennast süüdistama, et mis valesti tehtud. Lõpp oli, nagu oli. Õnn on meid kõvasti aidanud, see näitab, et poisid on südamega asja juures, kuid lõpuni ei saa õnnele loota."



Juba viimased paar kuud on Sõber mõelnud järgmisele hooajale: "Ma vaatan neid mängijaid, kes mul on, ja kuidas ma neid kinni pean, näiteks Veidemannil oleks kasulik olla veel üks hooaeg siin. Ja seesama euroliiga, millest ma olen rääkinud - ega seda latti madalamaks ei tahaks lasta."


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles