Väike-Maarjas õpiti tegema kalaroogasid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Kruusamägi (esiplaanil) fileerimas kala.
Hans Kruusamägi (esiplaanil) fileerimas kala. Foto: Kadri Kopso

Läinud laupäeval toimus Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi projekti "Talutoiduga tugevaks" viimane õppepäev, sedakorda kalatoitudest.


"Lõhnav, maitsev, huvitav, hästi arusaadav, tempokas, rahva-, sealhulgas meesterohke," kirjeldas päeva Kadri Kopso Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi maanaiste seltsist.

Kalakasvataja Hans Kruusamägi tutvustas kalast valmistatavaid roogasid ning kolme tunni jooksul degusteeriti kokku 14 rooga ahvenast, forellist, paaliast ja tuurast.

"Päeva lõppedes oli osalejatel teadmine, et kala valmistada pole sugugi raske. Pole vaja vaevata end kokaraamatute keeruliste ja aeganõudvate retseptidega. Aitab, kui teada olulisimat. Kala küpseb 180-200 kraadi juures umbes 20 minutit. Maitseainetega ei maksa üle pingutada. Piisab mõõdukast kogusest meresoolast, mustast piprast ja sibulast. Muidugi teevad või ja till, supi puhul loorber ja vürts roa veelgi maitsvamaks. Ahjus küpsetamisel on sobivaks kastmeks Vegetaga maitsestatud hapukoore ja majoneesi segu (1:1), mida võib kalale kallata kohe uhkesti. Fooliumis küpsetamisel võib aga kala katta rõõsa koorega. Muide, fooliumi ei maksa tihedalt kala ümber kokku keerata," rääkis Kadri Kopso.

Varasematel talutoidupäevadel on Väike-Maarjas valmistanud täisterajahudest putrusid, taimeteesid, värskeid salateid külmpressitud õlidega, lambaliharoogasid, piimatoite ja rukkileiba. Kokku on saanud õpetust 250 inimest, kõige populaarsem oli leivateo õppepäev.

Põllumeeste seltsi maanaistel on plaanis koostada jaanipäevaks ka talutoite käsitlev trükis.
Talutoitude õppepäevade sari sai teoks LEADER-meetme abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles