Sügisel kostab Rakvere kirikust Arvo Pärdi komponeeritud kellamängu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Kolmainu kiriku õpetaja Tauno Toompuu rõõmustab kiriku kaunimaks saamise üle.
Rakvere Kolmainu kiriku õpetaja Tauno Toompuu rõõmustab kiriku kaunimaks saamise üle. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakvere päevadeks uuendatakse Rakvere Kolmainu kiriku torni trepistik ning Arvo Pärdi sünnipäeval avatakse uus kellasüsteem, mis võimaldab kirikutorni kellalt taas õiget aega vaadata.


Umbes poolteist aastat tagasi ütles üles Rakvere Kolmainu kiriku 1918. aastal Petrogradis ehitatud kellamehhanism ja kell kiriku tornis seiskus.

"Püüdsime mehhanismi erineval moel elustada, kuid see ei õnnestunud," rääkis õpetaja Tauno Toompuu. Siis jõutigi järeldusele, et seadeldise remondi asemel on parem lahendus paigaldada ajakohane digitaalsüsteem.

Koguduse esimees Karl Mäesepp ütles, et kell töötas pärast eelmise sajandi lõpus ette võetud mehhanismi parandamist kümme aastat.

Raha tulnuks niikuinii leida. Nii otsustatigi, et kui juba teha, siis teha, ja mõttekas oleks kogu torni sisemus, eelkõige trepistik, korda seada.

Vanale kellamehhanismile pannakse klaaskast ümber ja sellest saab kirikutorni kavandatava muuseumi eksponaat.

Miljon krooni


Tauno Toompuu sõnul alustati projektiga aasta tagasi ja sügisel saadi sellele rahastus. Rahastajad on EAS, riiklik programm "Pühakodade säilimine ja areng", Rakvere linnavalitsus ja loomulikult on oma osa andnud kogudus.

Projekti kogumaksumuseks kujunes miljon krooni, mille eest remonditakse trepistik ja vahetatakse kellasüsteem. Trepistik on plaanis avada Rakvere päevadeks ja kellasüsteem sügisel.

Uuenenud trepistik viib külastaja üles kellade juurde. Senised kuus puuluuki asendatakse ribiluukidega, mis võimaldavad kellalöökidel paremini välja kosta ja on vaatajatele turvalisemad.

Praegu on tornis kaks väiksemat ajanäitajaga seotud kella ning kaks suuremat kiriklikel matustel ja jumalateenistustel kasutatavat löögikella. Kunagi oli löögikelli kolm ja Toompuu ütlusel on neil kavas projekti raames lasta veel üks kell Saksamaal juurde valada.

Kaks sihverplaati

Viie kellaga saab juba kellamängu korraldada. Kõik need lülitatakse digitaal­sesse süsteemi, mis võimaldab ühe nupulevajutusega kellamängu käivitada.

Kui nüüd asetseb kella sihverplaat Pika tänava poole, siis projekti käigus on plaanis asetada teine sihverplaat kiriku altaripoolses osas ka linna poole.

Kuigi kellasüsteem peaks suvel valmis saama, on Karl Mäesepa sõnul kavas kellad pidulikult avada 11. septembril Arvo Pärdi sünnipäeval.

Maestro poole on Toompuu kinnitusel juba pöördutud ja loodetavasti komponeerib ta selleks päevaks Rakvere linnale meloodia, mida kellad siis mängivad.

Kirikul on suured plaanid: nii katusevahetuse kui sise- ja välisviimistluse projektid on olemas ja ootavad ainult rahastajaid. Mäesepp ütles, et katuse remondi käigus on kavas praeguse risti asemel panna tornitippu seal kunagi asetsenud kukk.

Kirik
• Valmis umbes 1430.
• Pühitseti Kolmainu kirikuks 1698.
• Taastati pärast Põhjasõda 1730.
• Torni asetati ajanäitaja 1836.
• Ehitati praegune tornikiiver 1852.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles