Piibele plaanitakse ajateega Baeri-keskust

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguseks on fondil valminud plaan, kuidas Baeri sünnikohta atraktiivsemaks muuta.
Praeguseks on fondil valminud plaan, kuidas Baeri sünnikohta atraktiivsemaks muuta. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Eelmisel suvel asutasid 28 loodusteadlikku inimest, sealhulgas ka teadlased, Karl Ernst von Baeri mälestusfondi, mille põhiline eesmärk on rajada Rakke valda Piibele tuntud loo­dus- ja arstiteadlase sünnikohta mitmekülgsete võimalustega loodushariduskeskus.


Praeguseks on fondi asutajatel valminud plaan, kuidas Baeri sünnikohta atraktiivsemaks muuta. Kavatsustest on tehtud ka video, mida näeb YouTube'i keskkonnas.



Mäles­tus­fondi loomise init­siaator, Tartu ülikooli emeriitprofessor Raik-Hiio Mikelsaar tuletab videoklipis meelde, et Eesti seni tuntuim loodus- ja ars­ti­teadlane Karl Ernst von Baer sün­dis 1792. aastal just Piibe mõisas.



Tänaseks on Bae­ri sünnima­ja hävinud, kuid säi­linud on Piibe mõisa valitsejamaja, mille baasil ongi kavas looduskeskus luua.



Arhitektid Vi­len Künnapu ja Ain Padrik näe­vad, et valitsejamajja saaks paemuuseum ning tei­sele korrusele öö­bi­mis­või­malus kursuslastele. Ka peaks loodushariduskeskuse kompleksis olema liivakellakujuline audi­toorium ja munakujuline kohvik.



Loodusgeograaf Heldur San­der tõi välja, et praegune Piibe on tuntud oma pargi poo­lest.



"Piibe park rajati tõenäoliselt XVIII sajandi lõpus. Täna­seks on säilinud seal paljud puud ja põõsad, mis on Eestisse sisse toodud juba XVIII sajandil. Säilinud on ka suured jä­medad tammed, mis tõenäoliselt on Baeri-aegsed," kirjeldab Sander videos, nentides, et park vajab korrastamist.



Looduskeskuse magnetiks peaks saama kunagisest mõisa­pargist algav erinevaid ajastuid tutvustav niinimetatud aja­tee, mille ääres võiks muu hul­gas näha näiteks ka maailma suurima väl­ja­surnud sauru­se imitatsiooni.



Kunagi asus Piibel kanal, mi­da mööda sai sõi­ta Põltsamaa jõele ja sealt End­la järvele. Osaliselt on kavas kanal taastada.



"Meie eesmärk on see, et kui looduskeskus saab valmis, siis selle sisu on väärikas järeltulija Baeri mõtetele," kirjeldab Baeri fondi asutajaliige Ragnar Viir.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles