Laudapõleng sai ilmselt alguse piimaruumist

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kolmekümnest pääsenud lehmast oma saatust ootamas.
Üks kolmekümnest pääsenud lehmast oma saatust ootamas. Foto: Meelis Meilbaum

Pühapäeva õhtul Vinni vallas Roela alevikus lahvatanud laudapõlengus hukkus üksteist lüpsilehma, 29 looma suudeti päästa, üks lehm ootas eile ahervaremetes oma saatust.


Piimakarja omanik ei soovinud juhtunust rääkida. Peretütar ütles, et tuli just Tallinnast ja sai teada põlengust kodutalu loomalaudas.


Pererahvas lootis, et põletushaavadega lehmast, kes eile lõunal laudavaremetes lösutas, saab veel eluloom. "Ta on šokis, laseme tal rahus olla," selgitas peretütar.

Karjuvad loomad

Naabertalus külas olnud Meelise jutu järgi mõtles ta põlengut märgates, et tegemist on lõkkega. Siis arvanud mees, et põleb läheduses olnud tühi sara. Lõpuks selgus, et süttinud oli umbes pool kilomeetrit eemal olev loomalaut.

"Kõige hullem oli loomade kisa," sõnas Meelis ja lisas, et samas ei saanud ka enam midagi teha. Tuli levis nii kiiresti, et osa loomi jäigi põlevasse lauta hirmsat surma ootama.

"Umbes tunni ajaga põles laut maha."
Päästetud loomad aga olid segaduses ja jooksid ringi. Meelis üritas koos teise külamehega neid sõiduteest eemal hoida.

Peretütre andmetel sai tuli ilmselt alguse lauda piimaruumist, sest see oli kõige enam kannatada saanud. Punane kukk võis lahti pääseda mõnest rikki läinud mootorist.

Regionaalsele häirekeskusele saabus teade tulekahjust Roela alevikus pühapäeval kell 20.40. Päästeteenistuse Roela abikomando päästja Kalno Vaarmets rääkis, et sõitis välja paakautoga.

Pritsimees selgitas, et abikomandos on ka päästemasin, kuid see mahutab vaid kolm tonni vett, mida kauaks ei jätku.

"See on suts ja tühi," lisas ta.

Kaheksa tonni vett mahutava paakautoga teele asudes helistas Vaarmets teisele päästjale, kes kihutas sündmuskohale isikliku sõiduautoga.

Tule kiire levik


Roela tugikomando päästja Kalno Vaarmets sai pere­rahva jutust aru, et alguses lahtist tuld palju ei olnudki, vaid kõikjal levis suits.

Pererahvas hakkas loomi laudast välja tooma, kuid siis läks ilmselt lühise tõttu elekter ära.

Tuli kandus laudas seni teadmata põhjusel edasi väga kiiresti, ja kui päästjad sündmuskohale jõudsid, põles hoone juba lahtise leegiga ja osa katust oli sisse langenud. Peremees tahtis küll veel lauta minna, kuid päästjad keelasid selle ära, sest varisemisoht oli liiga suur.

"Leegid olid nii suured, et loomade karvad suisa põlesid, kui nad laudast välja tulid," kirjeldas Vaarmets nähtut.

Vinni vallavanem Toomas Väinaste pidas üheteistkümne looma hukku ja lauda hävingut taluniku jaoks katastroofiks. Vallajuhi sõnul on omavalitsus valmis tule läbi kannatanud talunikku igati abistama. Lepiti kokku, et kui loomapidaja midagi küsib ja vald on suuteline abistama, siis seda ka tehakse.

Väinaste ütles, et taluniku esimene mure on saada päästetud loomadele uus ulualaune ja siin on kuuldavasti pakkunud abi teised loomapidajad.

"Lehmi peab iga päev lüpsma ja söötma," jätkas Väinaste.

Vallavanem selgitas, et hukkunud lehmad tuleb viia Väike-Maarjasse loomsete jäätmete käitlemise tehasesse. Ühe looma töötlemine pidi maksma umbes 1000 krooni, mis on maainimesele, kes niigi juba materiaalselt kahju saanud, suur raha.


• Tänavu on Lääne-Virumaal olnud viis suuremat põlengut.
• Roelas juhtunu oli sel aastal esimene laudapõleng maakonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles