Palmse muutus mõisaks-vabaõhumuuseumiks

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Maikuus algaval hooajal alustab Palmse tegutsemist mõisana-vabaõhumuuseumina ning koos sellega on populaarses külastuskohas kavas hulk uuendusi.


Sihtasutusele Virumaa Muuseumid kuuluv Palmse mõis-vabaõhumuuseum kätkeb endas lisaks hoonetele oma territooriumil paljut muudki. "Mõis ei ole ainult härrastemaja, vaid siin on ka meie uued Prantsuse aiad koos labürinthekkidega, kaevud, paviljonid ja õunaaed ning palmimaja," rääkis Palmse mõisa direktor Maie Urbas.

Tema sõnul on algaval suvehooajal kavas hulk tegevusi, mille kohta annab teavet peaväravasse paigutatav kava. Kõik hooned saavad aga kakskeelse tutvustustahvli, kus kirjas hoone ajalugu ja see, mis seal tänapäeval on.

Palmimajja papagoid

Erinevate tegevuste käigus pakutakse külastajaile näiteks veinimängu, kus tuleb ära arvata, mis veiniga on tegu, samuti saab kaasa lüüa leivateos moonakamajas. Kavas on filmiprogrammid, kus koolituskeskuses näeb lõunatunnil Palmset tutvustavat filmi, õhtul aga näiteks mängufilmi "Rummu Jüri", mis just nimelt vändatud Palmses.

Päris huvitavaks läheb mõisa talveaias ja selle ümbruses. Nimelt tuleb õunaaia ühte nurka ürdiaed ning palmimajas hakatakse regulaarselt korraldama ürdialaseid loenguid, mis peaks põnevust pakkuma aiandushuvilistele.

Palmimajja endasse tuuakse aga värvi ja elu lisama rohkesti uusi taimi, samuti pannak­se üles puurid papagoidega ning basseini lastakse kalad.

Kogu läinud suve askeldasid härrastemaja taga töömehed, kes istutasid originaaljooniste järgi iluaeda. Nüüd on kõik need labürinthekid lehte puhkemas ja mõne aasta pärast saavutavad nad oma tõelise hiilguse.

Suvel on mõis võõrustajaks ka mitmesugustele kontsertidele, järjekordse suvelavastuse üle käivad praegu lavastajaga läbirääkimised, kuid suurim üritus on traditsiooniliselt Palmse mõisa rahvuslikus stiilis jaanituli, kuhu võib oodata ligi 3000 pidulist. Suvel on Palmses plaanis veel veinifestival koos koolituste ja degusteerimistega. Hooaja lõppu jäetakse suur aiasaaduste laat.

Ligi 90 000 külalist

Kuna Palmse mõis kuulub ka Eesti Mõisate Ühendusse, siis on Palmses avatud infopunkt, kust saab teavet kõikide mõisate kohta, koostööd tehakse naabermõisatega Sagadis ja Vihulas. Ametlik suvehooaeg algab Palmses 1. mail, kuid rohkem inimesi hakkab seal liikuma tavaliselt mai keskel. Paljud turismigrupid on juba teinud hulga broneeringuid suveks.

Urbas prognoosib Palmse külastajate arvuks 80 000 - 90 000 inimest. Eelmise aasta külastatavust pärssisid oluliselt suvi läbi kestnud ehitustööd.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles