Lahemaal saab viiel päeval metsas filme vaadata

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmimehe Artur Talviku juhitav külakino sõidab järgmistel nädalatel ringi ja näitab filme Lahemaa erinevates paikades.
Filmimehe Artur Talviku juhitav külakino sõidab järgmistel nädalatel ringi ja näitab filme Lahemaa erinevates paikades. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Aprillis ja mais toimuvad Lahemaal viies paigas üritused, kuhu on kõik oodatud retkejuhi saatel matkama ning vabas õhus filme vaatama.


Kolmel järgneval nädalavahetusel, kokku viiel päeval, saab osaleda iga kord Lahemaa eri paigas aset leidvatel riigimetsa majandamise keskuse (RMK) loodushoiuosakonna ja MTÜ Külakino koostöös korraldatavatel meeleolukatel üritustel, mis kannavad koondnimetust "Metsakinoga Lahemaa radadel".

Kava on selline, et alates kella viiest õhtul starditakse retkejuhi saatel mõnele põnevale loodusrajale matkama. Seejärel pakutakse kuuma suppi ning teed ja kella kaheksa paiku õhtul alustab tegevust metsakino, kus on võimalik vaadata loodusfilme.

Põnev väljakutse

Üks ürituse korraldajaid, RMK Oandu looduskeskuse juhataja Tiina Neljandik ütles, et ettepanek taoline ettevõtmine korraldada tuli mittetulundusühingult Külakino.

"Idee tundus meilegi põnev. Natuke on hirmutav see, et sündmusi kavandasime juba talvel ning siis oli raske ennustada, et metsaalused on aprilli lõpus veel üsna märjad ning kohati lundki maas, aga eks näis, kuidas rahvas kaasa tuleb," rääkis Neljandik.

Esimene üritus laupäeval, 24. aprillil, mis algab ja lõpeb Oandu looduskeskuses, on kõigi­le huvilistele tasuta. Tiina Neljan­dik ütles, et siis on kavas teha 4,7 kilomeetri pikkune metsaretk Oandu loodusmetsarajal.

Neljandik lisas, et mõeldud on sellelegi, mida teha, kui ilm on väga märg ja tuuline. "Siis teeme veidi lühema ringi," ütles ta.

Tiina Neljandik soovitas riietuda ilmale vastavalt: nii et oleks mõnus ja soe ning kindlasti kuluvad ära veekindlad jalanõud.

Esimesel päeval näidatakse kino Oandu looduskeskuse juures suures küünis. "Seekord toimub üritus katuse all, kuid istumise all on puupakud. Mõnel järg­misel korral vaadatakse filme päris õues," kõneles Neljandik.

Metsakino programmis on uuemad loodusfilmid "Vanamees ja põder", "Tundras muutusteta", "Muskusveise tagasitulek" ja teised looduse ja inimese suhteid sügavuti käsitlevad linateosed. Valiku, millist filmi konkreetselt vaadatakse, teevad MTÜ Külakino inimesed ning külastajad koos.

Mõeldud on nii, et iga retke ajal saavad inimesed näha erinevat linateost.

25. aprillil toimub metsaretk Tsitre ja Muuksi radadel, mille pikkus on ilmast sõltuvalt 5-7 km. Suppi süüakse ja filmi vaadatakse Tsitre telkimisala pargiplatsil põlispuude all vabas õhus.
1. mail matkatakse Ojaäärse ja Palmse radadel, kogunetakse Ojaäärse loodusmaja juures.

2. mail toimub üritus Viru rabas ning 16. mail Majakivi-Pikanõmme loodusrajal.

Tiina Neljandik ütles, et kui avaüritus on tasuta, siis järgmistel ettevõtmistel tuleb osalejatel maksta retke, supi ja filmi vaatamise eest kokku 40kroonist tasu.

Tahtsid erinevaid tegevusi

MTÜ Külakino esindaja Gertrud Talviku sõnul oli neil ammu mõte, et võiks ühendada filmi vaatamist ja muud tegevust, pakkudes inimestele huvitavat kogemust. "RMK tuli meie mõttega väga hästi kaasa," ütles Gertrud Talvik.

Külakino elektrilistest seadmetest ega muust tehnikast ei sõltu, sest neil on olemas kõik vajalik, kaasa arvatud oma generaatorid - see võimaldab rahvale pakkuda filmielamust ka vabas looduses.

"Kavatseme taolisi üritusi, kus inimesed saavad vaadata filme erinevates kohtades, korraldada läbi suve," sõnas Gertrud Talvik.

Ta tõi näite, et MTÜ Külakino, mis on rahva hulgas rohkem tuntud Artur Talviku kodukinona, on kohal ka roheliste rattaretkel mai alguses Jõgevamaal.

Metsakino
• Metsakino üritused saavad teoks tänu LEADER-programmi ja Euroopa Põllumajandusfondi maaelu arengu toetusele.
• Täpsemat teavet programmi ja filmivaliku kohta saab kodulehelt http://www.rmk.ee/loodusegakoos.
• Paar aastat tagasi avas filmimees Artur Talvik kodukino Lahemaal Tapurla külas. Ühtlasi veab ta rändkinona toimiva MTÜ Külakino projekti.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles