Lasila mõisa Baeri torn on külastajatele avatud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasila mõisatornis saab nüüd tutvuda nii Baeriga kui vaadelda torni pööningult linde.
Lasila mõisatornis saab nüüd tutvuda nii Baeriga kui vaadelda torni pööningult linde. Foto: Arvet Mägi

Lasilas kasvanud maailmakuulsa loodusteadlase Karl Ernst von Baeri auks peeti möödunud nädala reedel Lasila mõisas konverentsi. Konverentsi käigus avati ka äsja valminud Baeri torn Lasila mõisas.


Konverentsile oli kohale kutsutud mitu Tartu ülikooli teadlast ning ka Eesti Maaülikooli teadusloo uurimise keskuse Karl Ernst von Baeri maja direktor Erki Tammiksaar, kes konverentsil Baeri elu ja teadustegevusest ülevaatlikke ettekandeid tegid.

Samuti esinesid ettekannetega Lasila mõisakooli õpilased, avatud olid õpitoad RMK Sagadi looduskooli programmi raames ning mõisakoolis olid üles seatud näitused õpilaste töödega.

Baeri torn, mille projekt valmis möödunud aasta augustis ning ehitustööd algasid jaanuaris, on nüüd täielikult valmis ning paigaldatud on ka püsiväljapanek Karl Ernst von Baeri elu ja tegevuse kohta.
 

Tundmatu Baer

“Ühelt poolt saame jäädvustada Baeri pärandit ja teiselt poolt Lasila mõisa kultuurilugu,” on torni valmimine ja temaatiline konverents MTÜ Lasila Mõisa juhatuse liikme Katrin Muraka hinnangul väga oluline teetähis.

“Meie lapsed teevad uurimistöid ja ettekandeid ning on nii palju huvitavaid inimesi, keda esinema kutsuda,” rääkis Murakas.

“Kas ta nüüd tuleb Baeri konverents või miski muu, see on juba teine teema, aga korraldada selliseid asju tahame kindlasti,” andis Murakas aimu tulevikuplaanidest.

“Ega tegelikult ei teata temast eriti midagi ja inimest ju ei huvita ka, kui ei tea, millega tegu” on Muraka sõnul vähene huvi Baeri vastu tingitud pigem teadmatusest.

“Kui natuke juba midagi tead, siis hakkadki huvi tundma,” avaldas Murakas lootust, et Baeri torn tekitab külastajates loodusteadlase vastu suuremat huvi.
 

Mitmekülgne akadeemik

“Baer oli ju nii botaanik kui arst, kui zooloog, kui antropoloog, kui geograaf, ja tegutsenud muudeski valdkondades,” loetles Murakas Karl Ernst von Baeri erialasid ning arvas, et mõnega neist püütakse kindlasti Lasilas sügavuti minna ja mõnd lähemalt uurida.

“Meile siin pole vaja Baeri enam tutvustada, sest meie teda juba tunneme,” arvas Murakas, et kohalikel inimestel peaks nüüd küll Baerist ja tema tööst ülevaade olema.

“Suvistel retkedel võib ilusasti mõisa sisse astuda, teretulnud on kõik,” kutsus Murakas ning lisas, et kuna Lasila mõis on ka “Unustatud mõisate” programmi arvatud, on suvised külastajad oodatud.

“Kui keegi on majas, siis on torn ikka lahti,” lubas Murakas.
Baeri torni pööningule on sisse seatud veel niinimetatud linnuvaatlusruum, kuhu on paigaldatud pikksilm, millega aknast paistvaid sulelisi jälgida saab.

Karl Ernst von Baeri konverents jätkus laupäeval loodusmatkaga. Marek Vahula juhtimisel veedeti päev Baeri radadel ehk tutvuti Porkuni maastikukaitsealaga ning Võhmetu-Lemküla karstiala piirkonnaga.

Torni ehitust korraldas ja koordineeris MTÜ Lasila Mõis. Torni ümberehitust toetati LEADER-programmist ning ehitus läks kokku maksma pea miljon krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles