Kaevanduse sisselangenud ventilatsioonišaht tekitas karjamaale augu

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissevarisenud kaevanduse ventilatsioonišaht tekitas Ubjas karjamaale augu.
Sissevarisenud kaevanduse ventilatsioonišaht tekitas Ubjas karjamaale augu. Foto: Arvet Mägi

Ubjas OÜ Männiku Farmi maadel avastasid töölised reede hommikul umbes nelja ruutmeetrise ning 7-8 meetri sügavuse augu – tegemist on sisselangenud endise Ubja kaevanduse šahtiga, mis olnud pool sajandit suletud.

Kui OÜ Männiku Farmi töölised karjaaeda parandama asusid, märkasid nad kümmekond meetrit eemal rohu sees tumedat ala.

Lähemale minnes avanes üllatav vaatepilt – umbes paarimeetrise läbimõõduga auk, mille põhi paistis 7-8 meetrit allpool.

“Selles mõttes on tegu õnneliku õnnetusega, et loomi ei olnud parasjagu selles koplis, kes oleks võinud pahaaimamatult koos varinguga alla kukkuda või lihtsalt süües sinna kukkuda. Samuti liigub aeg-ajalt koplis tehnikat, sama hästi oleks võinud traktor sisse kukkuda,” märkis Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev, kes maaomaniku kõne peale asja kohapeale uurima läks.

Tegemist vana Ubja põlevkivikaevanduse ventilatsioonišahtiga. Vassiljevi sõnul pandi tõenäoliselt šahtile omal ajal puitluuk peale, kuid see mädanes aastatega läbi ning langes sisse koos sinna peale veetud pinnasega.

Kõne all olev karjamaa kuulub OÜ Männiku Farmile, kuid otseselt pole reguleeritud, kes selliste juhtumite korral tegutsema peaks.

“Ida-Viru ja Ubja kant on alt tühjaks õõnestatud ja keegi peab hea seisma selle eest. Praegu aga puudub endisel Ubja kaevandusel õigusjärglane,” märkis Peep Vassiljev.

“Me võime siin jäädagi vaidlema, aga olukord on ohtlik ja ei saa oodata, et seal mingi õnnetus juhtuks.”

Vassiljevi sõnul plaanitakse valla abiga auk ära täita.

Keskkonnaameti Viru regiooni juhataja Jaak Jürgenson ütles, et analoogseid juhtumeid on tulnud ette ka varem ja tõi näiteks Kukruse kandis tekkinud langatuse, kus auku kukkus mullikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles