Diabeedibuss tiirutab Lääne-Virumaal

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne kommisöömine võib diabeeti põhjustada.
Liigne kommisöömine võib diabeeti põhjustada. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Diabeediliidu algatusel mais ja juunis toimuva diabeedikampaania raames sõidab mööda Eestit ringi diabeedibuss ja külastab nelja maakonda. 3. juunil ootab diabeedibuss Kadrina, Väike-Maarja ja Tamsalu inimesi.

Eesti Diabeediliidu juhi Ulvi Tammeri sõnul on mais alanud diabeedikampaania maakondades läinud üsna aktiivselt.

“Seni oleme käinud Saaremaal ja Tartumaal. Ühtekokku on maakondade perearstikeskuste, ostukeskuste või rahvamajade juurde peatuma jäänud diabeedibussis end kontrollimas käinud enam kui 110 inimest. Meil on heameel igaühe üle, kes tuleb end kontrollima. End kontrollimas käinute seast ligikaudu 10 protsendil oleme avastanud ka diabeedihaiguse, ülejäänutel soovitanud muuta oma elustiili ja järgida tervislikuma eluviisi põhimõtteid,” rääkis ta.

Ulvi Tammeri sõnul on põhiprobleem selles, et inimesed hindavad oma terviseriske kõhutunde järgi.

Arstiabi parema kättesaadavuse eesmärgil sõidabki diabeedibuss maakondadesse, inimese juurde.

Diabeedibuss on teisisõnu ratastel arstivastuvõtt, kuhu saab tulla hindama oma diabeediriski ja pidada nõu diabeediõega.

Muidugi saab diabeedibussis end mõõta, kaaluda ja anda vereproovi, et selguks, kas on põhjust diabeedi pärast muretseda.

Diabeediõe ja arsti konsultatsioon on tasuta.

“Soovitan, et inimesed, kes kahtlustavad endal diabeediriski, ei kaotaks aega. Võib-olla peavad nad kohe midagi ette võtma,” sõnas Ulvi Tammer.

II tüübi diabeet on kaheksal juhul kümnest osa nn metaboolsest sündroomist, millesse kuulub lisaks kõrgele veresuhkrule kõrge vererõhk, normaalsest erinev vere rasvasisaldus, vere suurem hüübimisvõime, vöökoha ümbermõõdu suurenemine ning mõnikord ka luuvalu.

Eestis on hinnanguliselt 70 000 diabeetikut, kellest paljud ei tea, et nad põevad seda haigust, seda enam, et II tüübi diabeediga ei kaasne selle algstaadiumis mingeid sümptomeid.

Diabeedibuss peatub Lääne-Virumaal 3. juunil kella 10-11.30 Kadrina rahvamaja kõrval, 12.30-14 Väike-Maarja rahvamaja kõrval ja 14.30-16 Tamsalu kultuurimaja juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles