Maavanem tänas kauaseid giide ning jagas tunnistusi uutele

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turism.
Turism. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Maavanem Einar Vallbaum võõrustas esmaspäeval maavalitsuses giiditöö tegijaid.


Ta tänas neid, kes on Lääne-Virumaad juba aastaid turistidele tutvustanud, ja jagas Viru Giidide Ühingu tunnistused uutele tegijatele, kes läbisid äsja vastava koolituse.

Uute giididena hakkavad tegutsema Lia Klaas, Anu Kilki, Tal­vi Luther, Liina Niinemägi, Tuuli Kumari, Reelika Raidma, Eve­lyn Sooneste, Gea Murakas, Merike Õun ja Monika Sooneste.

Lääne-Viru maavalitsuse turismikonsultandi ning MTÜ Lääne-Viru Turism juhatuse esimehe Monika Sooneste sõnul oli giide vaja välja õpetada eelkõige seepärast, et polnud piisavalt koolitatud inimesi, kes tutvustaksid turistidele Lahemaad. Peamiselt oli puudus neist, kes suudaks teha ekskursioone võõrkeeltes.

“Turismiettevõte Via Hansa Eesti pöördus minu kui maavalitsuse turismikonsultandi poole murega, et neil on võimalik tuua Lahemaale saksakeelseid turiste, kuid kahjuks ei ole piisavalt saksa keelt valdavaid kohalikke giide. Nad olid väga huvitatud, et neid saaks koolitada,” rääkis Sooneste. Viru Giidide Ühinguga suheldes aga selgus, et nõudlus giiditeenuse järele on suuremgi, kui nad pakkuda suudavad.

MTÜ Lääne-Viru Turism esitas giidikoolituse läbiviimiseks projekti Tapa Arenduskojale ning selle jaoks saadi LEADER-programmist ettevõtlustoetust.

Esimese etapina omandasid tulevased giidid tööks vajalikke põhimõtteid ja oskusi ning õppisid tutvustama ennekõike Lahemaad. “Sügisel koolitus jätkub. Eesmärk on, et giidid tunneksid kindlalt end kogu Lääne-Virumaal,” ütles Monika Sooneste.

Äsja giiditunnistuse saanud Liina Niinemägi sõnul tekkis tal huvi giiditöö vastu, kui tal tuli Belgia külalistele vaatamisväärsusi tutvustada.

Liina Niinemägile meeldis, et giidikoolitusel õpiti palju praktilise tegevuse kaudu ning külastati neid kohti, mida hiljem ise turistidele tutvustada.

Peale Lahemaa käidi tutvumas ka Lääne-Virumaa lõunapoolse osaga ja külastati muu hulgas Muuga mõisat. “Kuigi ma ei ole Muuga mõisas varem käinud, tundsin kohaga erilist sidet ja tahaks selle hõngu ka teistega jagada,” rääkis Niinemägi. Giidina ei ole ta gruppe veel juhendada jõudnud, kuid koolitusel saadud teadmised on tulnud talle kasuks ühes turismiettevõttes töötades.

Lääne-Virumaal tegutses enne uute tegijate lisandumist kümmekond aktiivset giidi, kelle tööd Lääne-Virumaa tutvustamisel maavanem Einar Vallbaum eriliselt esile tõstis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles