Rakvere soovib algkooli lasteaiaks rekonstrueerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii peaks välja hakkama nägema moodne ja mugav lasteaiahoone.
Nii peaks välja hakkama nägema moodne ja mugav lasteaiahoone. Foto: Eskiis.

Rakvere taotleb raha algkooli rekonstrueerimiseks energiasäästlikuks lasteaiahooneks, et suurendada lasteaiakohtade arvu ja näidata, kui ökonoomseks on võimalik hoonet muuta.



Rakvere linn on esitanud rahataotluse lasteaiana-algkoolina tegutseva Rakvere linna algkooli hoone rekonstrueerimiseks vähese energiakasutusega hooneks, milles hakkab tegutsema ainult lasteaed.

Rekonstrueerimine läheb maksma 23,9 miljonit krooni, millest 85% taotletakse Eesti-Šveitsi koostööprogrammist ja 15% omaosalust jääb Rakvere linna katta.

Kuuekordne sääst

“Ühelt poolt suurendaks selle projekti realiseerumine oluliselt lasteaiakohtade arvu linnas, teisalt näitame me, kui ökonoomseks on võimalik üks nõukogudeaegne hoone targalt renoveerides muuta,” ütles Rakvere linnapea Rannar Vassiljev.

Projekti kohaselt saavutatakse rekonstrueeritud hoones küttekuludelt vähemalt ligikaudu kuuekordne energiasääst, võrrelduna praeguste andmetega, mis tähendab, et energiakulud jäävad siis alla 40 kWh/m² aastas.

Kui käesoleval ajal pakub Rakvere linna algkool lasteaiateenust 110 lapsele, siis pärast renoveerimist on lasteaiakohti 272.

Renoveerimine ja ruumilahendus teevad võimalikuks Hea Alguse metoodika rakendamise lasteaias.

“Oluline on ka, et lasteaialapsed kasvavad üles suurendatud teadlikkusega energiasäästlikkusest, mis võimaldab neid teadmisi rakendada edaspidises elus ja juba lasteaias käies viia energiasäästlikud käitumisharjumused koju kaasa,” ütles abilinnapea Ain Suurkaev.

Linnapeade pakt

Rannar Vassiljev selgitas, et kui algkool tõepoolest lasteaiaks renoveeritakse, peaks kool minema tagasi Rakvere gümnaasiumi, sedapuhku küll vene gümnaasiumi hoonesse.

“Ülekolimisega kaasnevaid juriidilisi küsimusi arutatud ei ole ja nii kaua, kuni lasteaeda renoveerima ei hakata, jääb kool samasse kohta,” lisas linnapea.

Kui Rakvere linnavalitsuse rahataotlus rahuldatakse, on töödega võimalik alustada 2011. aasta teises kvartalis. Raha taotleb linnavalitsus toetusskeemist “Vähese energiakasutusega avalike hoonete ehitamine ja rekonstrueerimine”, toetuse allikas on Eesti-Šveitsi koostööprogramm.

Toetusskeemi raames rahastatakse vähese energiakasutusega näidishoonete rajamist Eestisse.

Algkooli renoveerimise projekt on ka üks Rakvere linna konkreetne samm linnapeade paktiga seonduvate kohustuste täitmisel.

Linnapeade paktiga ühinenuna on Rakvere võtnud ühepoolse kohustuse vähendada aastaks 2020 CO2 heitkoguseid oma piirkonnas rohkem kui 20%, rakendades selleks säästva energia tegevuskava valdkondades, mis kuuluvad linna pädevusse.

Roheline energia

Rakvere linna säästva energia kava ja projekti “Rakvere teel roheliseks linnaks” raames on Rakvere linn sõlminud aktsiaseltsiga Eesti Energia lepingu rohelise elektrienergia kasutamiseks tänavavalgustuses ning linna asutustes.

Lisaks sellele on Rakvere koostanud linna hoonetele energiaauditid ja väljatöötamisel on lahendused, et soojustada nelja levinuma tüüpprojekti järgi ehitatud kortermajad.

Hiljuti avas linna enamusosalusega soojaettevõte Rakvere Soojus uue hakkpuidul töötava katlamaja, millega Rakvere läks viiendiku ulatuses üle hakkpuiduküttele. Järgmisel aastal plaanitakse hakkpuidu osakaalu suurendada 50%ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles