Noored äratasid Leivaka ellu

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kundas on avatud Lääne-Virumaa esimene siseekstreempark.
Kundas on avatud Lääne-Virumaa esimene siseekstreempark. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Laupäeval peeti avapidu Kundas Lääne-Virumaa esimeses siseekstreempargis, mille on kohalikud poisid oma kätega ja Swedbanki noortepanga NPNK konkursi “Tähed särama” toel valmis ehitanud.


Eelmisel sügisel lõid mõned Kunda noored eesotsas Madis Vasseriga käed ärimees Meelis Parijõega, kes lubas neile kasutamiseks Kunda endise leivatehase tühjana seisvad hooned.

Laupäeval avati seal Lääne-Virumaa esimene siseekstreempark Leivakas ja peeti maha heatasemeline trikijalgrataste võistlus NPNK Ekstreem-Leib.
 

Ise hästi tehtud

Kunda noorte rattasõitjate eestvedaja Madis Vasser rääkis, et trikiratastega sõideti varem Kunda staadionil ja ka ujulavannis, enne kui see lõplikult valmis ehitati. Kui aga staadionil olnud atraktsioonid lagunesid, hakkasid poisid mõt­lema päris oma pargi peale.

“Nad on tublid ja hakkajad ning pisut ka tuttavad poisid, otsisid mind üles ja mina olin kohe nõus,” meenutas Meelis Parijõgi. “Meil on kokkulepe, et nemad toimetavad seal, hoiavad kompleksil silma peal ja peavad kinni linna heakorraeeskirjast,” selgitas ärimees.

Parijõgi rääkis, et soetas tühjaks jäänud hooned omal ajal lootuses, et Kunda elu kiiremini areneb. “Eks sai usutud, et Kundasse tuleb turismisadam ja hooned leiavad rakenduse,” lisas ta.

Paraku vana leivatehas kasutust ei leidnud ja omanikule oli sellest vaid muret, sest ikka ja jälle tuli midagi lõhutut parandamas käia, et hoone ohtlikuks ei muutuks. “Kahju, et poisid oma jutuga nii hilja tulid, mul oleks probleeme märksa vähem olnud,” sõnas Meelis Parijõgi.

Pärast leivatehases toimetama asumist moodustasid noored mittetulundusühingu Kunda Crew ja kirjutasid projekti Swedbanki noortepanga NPNK konkursile “Tähed särama”. Asi päädis sellega, et toetust saadi ligi 125 000 krooni - just nii palju kui küsiti.

Lõviosa rahast kulus uue põranda tegemiseks ja ehitusmaterjalide soetamiseks. “Enamiku oleme ikka oma kätega ära teinud, ainult põrandatega ei saanud ise hakkama,” rääkis Leivaka põhiehitaja, 19aastane Erik Osko. “Tonnide kaupa sai telliseid ja muud rämpsu välja veetud,” meenutas Madis Vasser, kes on ekstreempargi disainer. “Madis tegi arvutis asja ette, mina ehitasin valmis,” lausus Osko.

Kunda Leivaka kuulsus levis juba ammu enne avamist ja lisaks kümmekonnale kohalikule rattafännile käisid parki proovimas huvilised Rakverest ning Tallinnastki. Avavõistluse võidu viis Kristjan Aasmäe aga hoopis Tartusse, teine oli Erik Pirn Sauelt ja kolmas Rainer Ross Rakverest. Kunda poiste võhm läks avamise ettevalmistamisele ja võistluse korraldamisele.

“Kõik sujus väga hästi, kui jätta välja see, et noortebändi Fugo esinemise ajal vool korraks ära läks,” rääkis Madis Vasser.

Poisid teevad sügava ­kummarduse firmale ABB, kes neid elektriasjades väga palju aidanud on. “Aga valgustusega on veel pisut probleeme, sest ruum on hämaravõitu,” lausus Madis Vasser. “Eks me räägime ABBga edasi,” lubas ta.
 

Tegijad noored

Linna käest ei ole Kunda Crew abi palunud. “Kui mure tuleb, eks siis küsime,” ütles Erik Osko. Madis Vasser lisas, et kui linna trikipark staadionilt amortiseerumise tõttu maha võeti, kauplesid nad ühe karkassi endale.

“Ja eks see staadionil olnud pargi demonteerimine oligi põhiline tõuge, et tuleb ise tegutsema hakata,” meenutas Vasser.

Kunda Crew poisid ei taha aga, käed rüpes, istuma jääda. “Kui jaksu, aega ja raha leiab, tahaks Leivaka hoovile välipargi ehitada, et suvel värskes õhus sõita saaks,” ütles Erik Osko.

Kunda linnapea Allar Aron ei olnud kiitusega poiste aadressil kitsi. “Nad on väga tegijad inimesed, omaalgatus on alati teretulnud ja need poisid näitavad eeskuju paljudele,” sõnas linnapea.

Aron lisas, et kui noored ise enda jaoks midagi teevad, on asja tulemuslikkus alati suurem, sest nad teavad täpselt, mida ja kuidas nad tahavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles