Seminari tänav ootab endale uut ilmet

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LINNAVALITSUS AVALIKUSTAS  SEMINARI  TÄNAVA LINEAARPARGI IDEELAHENDUSTE KONKURSI TULEMUSED.
LINNAVALITSUS AVALIKUSTAS SEMINARI TÄNAVA LINEAARPARGI IDEELAHENDUSTE KONKURSI TULEMUSED. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rakveres Seminari tänaval elavad Alge ja Viljar Sard ootavad põnevusega, kas neljapäeval lõpplahenduse saanud Seminari tänava lineaarpargi ideekavandite konkursil välja pakutu kunagi ka teoks saab.


Rakvere Seminari tänava lineaarpargi ideelahenduste konkursi žürii kuulutas võitjateks kaks võrdset, aga samas teineteisest väga erinevat tööd: lihtsa, selge ja säästva “Linna-Metsa” ning tugeva kontseptsiooniga, atraktiivse ja intrigeeriva kavandi “Elemen­taalne”.

“Ma arvan, et konkurss on ennast õigustanud,” sõnas žüriisse kuulunud Rakvere linnaarhitekt Raul Järg.

Inimsõbralik tulevik

Seminari tänaval elavad Alge ja Viljar Sard loodavad, et ideekonkursil välja käidud mõtted ka elus rakendust leiavad.

Nendele meeldis kahest võidutööst “Linna-Metsa”. “Teine töö on küll põnevam, kuid väga keeruline, minule kui elanikule oleks lihtsam ja realistlikum lahendus loogilisem,” lausus Alge Sard, kelle arvates jääb “Elementaalse” pakutu Rakvere-suuruse linna jaoks pisut liiga pomoosseks.

Viljar Sard oli rõõmus, et kõik ideekavandid nägid ette roheluse olulisel määral lisandumist ja liikluse piiramist. “Keskkond muutub palju inimsõbralikumaks, kui need kavad teoks saavad,” ütles ta.

Alge Sardi arvates on Seminari tänav praegu pigem autode kiirendusrada ja on kummaline, et seal veel ühtegi tõsisemat õnnetust pole juhtunud.

Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev tõstis aga just “Elementaalse” suurima plussina esile fakti, et kavandis nähakse ette Seminari tänava katkestamist, mis tähendaks seda, et tänavat ei saaks kasutada läbisõiduks kesklinnast Karja tänavale.

Žürii hinnangul tooks “Elemen­taal­ne” kaasa kõige suuremaid muudatusi, töö nõrkusteks on aga korrusmajade lahenduste skemaatilisus ja küsitav on ka veesilmade loomine, sest looduslik vesi piirkonnas puudub.

“Linna-Metsa” puhul kiitis žürii üsna kerget töö teostatavust, mis ei nõua liialt suuri investeeringuid. Nõrkustena nähti liiklusskeemi, mis muudab liikluse küll ühesuunaliseks, kuid võimaldab siiski autode liiga kiiret liikumist, ning korrusmajade fassaadilahendusi, mis võiksid žürii arvates olla ambitsioonikamad.

Ain Suurkaev selgitas, et eurorahadega toetatud projekti raames on linnavalitsusel võimalik tellida ka kortermajade renoveerimislahendused, mida elanikel on võimalik soovi korral kasutada.
 

Elanikud otsustavad

“Loomulikult jääb see majaelanike otsustada, kas nad on valmis selle peale minema, aga meie käest saaks siis juba valmis projekti, nii et üks kulutus jääks inimestel ära,” sõnas Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev.

Lineaarpargi väljaehitamine on tulevikus linna mure. “Praegu saab teha nii palju, et torustike ehitamisel või renoveerimisel võimalike tulevaste lahendustega arvestada,” lausus abilinnapea ja lisas, et tasapisi hakatakse ka lineaarpargi projekteerimisele mõtlema.

Ideevõistlus korraldati seoses Rakvere osalemisega Läänemere maade koostööprojektis Urb Energy, mida osaliselt finantseerib Euroopa Liit Läänemere programmi 2007-2013 raames.

Autorid

• “Elementaalne” - Karisma Arhitektid OÜ Kai Süda, Diana Taalfeld, Risto
Parve.
• “Linna-Metsa” - autorite kollektiiv Kadri Klementi, Aet Ader, Grete Soosalu, Kaidi Õis, Karin Tõugu, Mikk Meelak, Kalle Komissarov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles