Virumaale jõudnud seakatk tekitab seakasvatajates kõhedust

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk on liikunud suurel kiirusel läbi Eesti ja jõudnud Lääne-Virumaa piirile Lüganuse valda.
Seakatk on liikunud suurel kiirusel läbi Eesti ja jõudnud Lääne-Virumaa piirile Lüganuse valda. Foto: Foto: internet, montaaž

Eile diagnoositi sigade Aafrika katk Ida-Virumaal Lüganuse vallas leitud metsseal. Kuigi Lääne-Virumaa seakasvatajad on kõikvõimalikud abinõud tarvitusele võtnud, tekitab see uudis neis siiski ärevust.

“Eks see võtab kõhedaks muidugi,” kommenteeris  Aluvere Sigala OÜ juhataja Erki Privoi, kelle sõnul on kõikvõimalikud ettevaatusabinõud nende Kadrina vallas asuvas sigalas tarvitusele võetud – aedade ehitamisest desomattideni. Ometi ei või tema hinnangul siiski päris kindel olla, sest Leedus avastati katk ühes eeskujulikus seafarmis, kus olid samuti kõik abinõud kasutusele võetud.

Lääne-Virumaa farmidest asub katku leiukohale kõige lähemal OÜ Vinimex Vaekülas asuv sigala.

“Loodame, et midagi ei juhtu. Aga loomulikult on hirm. Tuleb eriti hoolas olla,” tõdes OÜ Vinimex  juhataja Ants Ossip. Tema sõnul on nende farmis nagu teisteski sigalates kehtestatud erinõuded personalile ja võetud kasutusele abinõud.

“Uskumatu, et metssead nii kiiresti üle 200 kilomeetrit läbisid. Aga eks nad ole kiired loomad ja toiduotsingul,” ütles Ossip. Tema hinnangul meelitavad metssigu Virumaale siinsed lopsakad maisipõllud.

“Kuna uus leiukoht on varasemast 220 km kaugusel, siis on põhjust arvata, et viirus on jõudnud Ida-Virumaale inimtegevuse tagajärjel,” selgitas veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. “Tuletan jahimeestele meelde, et kõikidest piirangutsoonidest kütitud metssigadest tuleb veterinaar- ja toiduametile teada anda ja neid tuleb uurida sigade Aafrika katku suhtes.”

Põllumajandusministeeriumis eile toimunud kohtumisel seakasvatajatega anti ülevaade sigade Aafrika katku leviku hetkeseisust Eestis, rakendatavatest tauditõrje meetmetest ning kaasnevatest piirangutest loomade ja loomsete saadustega kauplemisel.

“Arvestades viiruse levikut metssigade populatsioonis ja suurt ohtu kodusigadele, oleme otsustanud töötada välja uue maaelu arengukava 2014–2020 investeeringumeetme seakasvatusettevõtete karjade taastamiseks võimaliku taudipuhangu likvideerimise järel,” ütles põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti.

Samuti on Euroopa Liidu liikmesriikidel võimalik taotleda Euroopa Komisjonilt erakorralist toetust seoses kaubanduspiirangutega, mis tulenevad loomahaiguste leviku tõkestamise meetmete kohaldamisest, või seoses tarbijausalduse kaotusest tingitud turuhäiretega.

Eestis on diagnoositud sigade Aafrika katk kokku kaheksal metsseal Viljandi-, Valga- ja Ida-Virumaal. Kaheksa kilomeetri raadiuses katkuhaigete loomade leiukohtadest on määratletud taudistunud ala ja seal asuvad seafarmid on intensiivse veterinaarjärelevalve all.

Eesti lõunapiiril on kehtestatud puhvertsoon.

Uued piirangutega tsoonid määratletakse järgmisel nädalal.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomade kohta saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles