Uus omanik jätkab Villemsonide elutööd

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõdriku kollektsiooniaia uus omanik Anita Nurk koos elukaaslase Peeter Keivabuga.
Mõdriku kollektsiooniaia uus omanik Anita Nurk koos elukaaslase Peeter Keivabuga. Foto: Teet Suur

Aiahuviliste kartus, et müüki pandud Mõdriku kaunis kollektsiooniaed võib väärtust kaotada, ei pea paika - Lembit ja Silvi Villemsoni liigirikka aia uus omanik Anita Nurk lubab nende kogemusi kasutada ning aia rahvale rohkem avada.

Villemsonide kuulsal kollektsiooniaial, kus kasvab üle tuhande nimetuse püsi- ja sibullilli, on nüüd uus omanik, võiks öelda isegi naabritüdruk, sest Anita Nurk elas samuti Vinnis nagu Villemsonidki, üle tänava majas. Enne ostu-müügitehingu sõlmimist olid endised omanikud uuega juba head tuttavad.

Villemsonide pere alustas Mõdriku karjakopli serva aia rajamist kümmekond aastat tagasi. Nad tegid ära uskumatu töö: rajasid iluaia, mis hõlmab ülehektarise ala. Taimede kohta on Lembit Villemson koostanud mitmes keeles põhjalikud kataloogid, milles kirjas ka kasvunõuded, õitsemise aeg, pluss muu huvitav info taime kohta. Eraldi püsililled, kõrrelised, sibullilled.

Rikkaks ei saanud

Mõni aasta tagasi aga jäi ajalehtedes silma kollektsiooniaia müügikuulutus. Villemsonid tundsid, et jõudu selle korrashoidmiseks enam ei jätku. “Oleme juba eakad, Lembit saab varsti kaheksakümmend,” põhjendas otsust seitse aastat noorem Silvi Villemson, kes ütleb end võitlevat põlve- ja käevaludega.

Töö aias algas ju varakevadel, kui lumi oli kohati veel maas, ja kestis hilissügiseni. Kui ühes aia otsas rohimine lõppes, tuli teises sellega uuesti alustada. Aga aed on tõesti omapäraselt kaunis, kasvades välja otse loodusest.
Et see aed oleks omanikud rikkaks teinud, ei saa öelda. Kohapeale majakest ehitada Ville­msonid ei jõudnud, ikka sõitsid sinna Vinnist jalgrattaga, kuigi vihma- ja külmavarju võisid minna soojakusse. Kuid küllap andis oma kätega loodud aed neile teistsugust rikkust, sellist, mida rahasse ümber ei pane.

“Ega see, et nad oma aia ära müüsid, ei tähenda veel, et nad ise enam Mõdrikul ei ole,” rääkis uus omanik Anita Nurk.

“Kui nad vaid soovivad, võivad olla seal oma elupäevade lõpuni. Nen­de teadmiste pagas on ju tohutu. Mul on väga palju neilt õp­pida,” kinnitas ta. Ja giidi rollis ta näekski edaspidi Lembitut, kel­lel on iga taimega oma suhe, iga taime kohta oma lugu rääkida.

Uuesti õppima

Anita Nurk jõudis enda sõnul aianduse juurde tagasi just tänu Villemsonidele. Ta lõpetas Suuremõisa põllumajandustehnikumi Hiiumaal ja pärast seda arvas, et ei taha aiandusega tegelda, aga möö­du­sid aastad ja aiandus tundus jälle hingelähedane.

Vahepeal jõudis ta õppida mitmes koolis sekretäritööd, ärijuhtimist ja raamatupidamist, mida ühe firma majandamisel praegu samuti vaja läheb. Ometi otsustas ta kahe väikese poja kõrvalt uuesti õppima minna – maastikuehitust Luua metsanduskooli.

“Kui kõik läheb plaanikohaselt, lõpetan järgmise aasta veeb­ruaris ja saan sajaprotsendiliselt aiale pühenduda,” ütles ta.
Villemsonide perega on Anita Nurk olnud tuttav umbes kuus aastat.

“Töötasin siis kohalikus internetipunktis, kui Lembit tuli minu juurde ja palus, et ma õpetaksin talle arvuti kasutamist.

Hiljem tuli ka Silvi arvutit õppima,” meenutas ta. Mõne aja pärast hakkas Anita Nurk Villemsonidele tegema taimede nimekirju, hinnakirju ja reklaammaterjale. “Ju ma sealt saingi aianduse pisiku endale uuesti külge, sest see töö oli väga huvitav. Kui mul Luual õppides oli vaja praktikakohta, siis läksin Villemsonide juurde praktikale,” kirjeldas ta sidemete kujunemist.

“Seal taimede keskel olles käiski peast läbi mõte, et jah, tahan jätkata selles aias tööd. Ma tahan seda aeda endale,” on uuel omanikul meeles.

“Aia ostmise eesmärk oli ka see, et kui juba tegelen aiakujunduse ja aedade rajamisega, siis on hea ise kasvatada endale taimed ette.”

Avatud aed

Greenest Group Villemsoni Kollektsiooniaed OÜ registreeriti 28. septembril 2009. “Algul oli firma nimi Greenest Group, aga austusest vanapaari vastu otsustasin, et nimi peab olema selline, kus sees on Villemson. Ei saa salata ka seda, et Villem­soni nimi müüb,” rääkis Anita Nurk nime panemisest.

Uus omanik võttis ametisse kaks töötajat. “Kuulutus oli üleval ka Pajustis ja Vinnis, aga keegi ei tundnud huvi. Lõpuks leidsin kaks naist Rakverest, nad on tublid, suudavad isegi giiditööd teha,” on Anita Nurk töötajatega rahul.

“Esialgu on põhieesmärk raha teenida, et makse tasuda ja töötajaile palka maksta. Käime pidevalt laatadel ja turul ega küsi taimede eest kõrget hinda,” kõneles ta turundusest. “Ja kui müüma läheme, siis ikka laiema sortimendiga, 70 kuni 100 sorti taimi kaasas. Eriti soojalt võeti meid vastu Jõhvis,” tundis uus omanik rõõmu ostjate suhtumise üle.

Anita Nurk tahab kauni kollektsiooniaia rohkem külalistele avada, arendada taimeturismi. “Soomlased käisid siin kevadel, ehk tulevad ka sügisel,” lootis ta.

Tulevikus on plaanis korraldada aias teemapäevi, näiteks iiriste päev, päevaliiliate päev jne. Kavas on hakata pakkuma aiandusteenuseid, millega tegeleb tema elukaaslane.

• Kollektsiooniaias kasvab 1200 nimetust püsikuid.
• Aia rajajad Lembit ja Silvi Villemson.
• Uus omanik Greenest Group Villemsoni Kollektsiooniaed OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles