Brigaadikindral Urmas Roosimägi: “Venelased kompavad edaspidise lahingutegevuse välja”

Aarne Mäe
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel nädalal rikkus järjekordne Vene Föderatsiooni luurelennuk Eesti õhupiiri. Lennuk viibis teisipäeval umbes minuti jooksul Hiiumaast ning Saaremaast läände jäävas Eesti õhuruumi osas ligi 500 meetri sügavuselt.

Välisministeerium kutsus eile välja Venemaa suursaadiku Eestis Juri Merzljakovi ja edastas talle protestinoodi. Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson pidas seekordset õhuruumi rikkumist erandlikuks, Venemaa eitab juhtunut.

Brigaadikindral Urmas Roosimägi rääkis sel teisipäeval Virumaa Teatajale antud pikemas usutluses, et Venemaa süsteemne õhuruumi rikkumine pole juhuslik, sellega katsetatakse õhukaitse süsteemi, radarite ulatust, suutlikkust, milline on püüdurhävitajate valmisolek – see kõik on informatsiooni kogumiseks ja ka poliitiliseks survestamiseks.

“Niisama seda ei tehta. Ei ole nii, et Vene lennuk tõusis õhku ja läks lihtsalt Eesti piiri rikkuma. Sedasi oleks naiivne mõelda praeguste GPS- ja muude seadmete juures ja venelastel öelda, et oi, me eksisime,” rääkis Roosimägi.

“Ma ei taha kedagi hirmutada, aga tavaliselt, kui selliseid asju tehakse, kombatakse võimalusi edaspidise lahingutegevuse väljal,” jätkas ta.

Loe homsest Virumaa Teatajast lisaks, millist tulevikku ennustab Urmas Roosimägi Ukrainale, mitu aastat võib Eesti veel rahulikult hingata, mida ta arvab naistest ajateenistuses ja kellele ta ütleb “Welcome to Tapa!”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles