Sinikka Holma-Peets mängib teistmoodi muusikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinikka Holma-Peets.
Sinikka Holma-Peets. Foto: Jaakko Alatalo

Soome pianist Sinikka Holma-Peets annab kolm kontserti Lääne-Virumaal, esitades romantilist ja võimsat klassikalist muusi­kat.


Tunnustatud Soome klaverimängija Sinikka Holma-Peets tuleb Lääne-Virumaale juba mitmendat korda. “Kadrinas olen varem mänginud, aga mitte Rakveres ja Tapal, kuigi olen palju nendes linnades käinud ja mõned mu tuttavad elavad seal,” rääkis Holma-Peets kontserdipaikade valikust. “Mõtlesin, et teen nüüd kolme kontserdi reisi. Ehk teine kord valin jälle teised linnad.”

Sinikka Holma-Peets on pärit väga musikaalsest perekonnast. “Meie peres oli üheksa last ja kaheksa mängis mingit instrumenti,” kõneles pianist. “Ainult minust sai professionaalne muusik.”

Holma-Peets on õppinud klaverimängu Oulu muusikakoolis, konservatooriumis, Sibeliuse akadeemias ja täiendanud end meistrikursustel.

“Ma olen õppinud ka Londonis ja seal ôppisin küll kõige rohkem,” jutustas Holma-Peets. “Sain seal mõne aasta jooksul kuulata maailma parimaid orkestreid ja soliste, minu kaks professorit andsid mulle nii palju “tööriistu” muusika jaoks, et olen neile tänulik elu lõpuni.”

Eestimaaga seob Holma-Peetsi abielu: tema mees on eestlane. Oma rahvust on rahvusvaheliselt tuntud pianistil aga keeruline määratleda.

“Saan tihti kuulda, et ma pole tavaline soomlanna. Minu vanaisa oli venelane, kes põgenes bolševike eest Soome, ja võib olla on minus temast midagi,” arutles Sinikka Holma-Peets. “Tunnen küll end ka pisut eestlasena, olen õppinud eesti keelt ja keel viib lähemale eestlase südamele. Keel ühendab inimesi, saame aru teineteisest ja eesti kultuur on saanud tuttavaks.”

Pianist lootis, et tema esitatavad palad pakuvad rõõmu, lohutust ja rahu igaühele.

“Tahan pakkuda eestlastele muusikat, mis on erinev sellest, mida on Eestimaal tavaliselt kuuldud,” lausus Holma-Peets.

Siinsetel kontsertidel mängib soomlanna väga erinevate Euroopa heliloojate loomingut: Frédéric Chopini ja Sergei Rahmaninovi kõrval kõlab rohkelt ka  hispaania muusikat, mida ta nimetab eriti südamelähedaseks. “Väga harva võib kuulda samal kontserdil nii mitmekesist loomingut,” märkis pianist.

“Olen mänginud seda kava tihti ja see on meeldinud publikule.” Klaveripalade vahele tutvustab naine oma publikule muusikaajalugu ja räägib heliloojatest, kelle teoseid esitab.

Kontserdid

• 8. augustil kell 15 Tapa kultuurikojas.
• 11. augustil kell 19 Kadrina leerimajas.
• 14. augustil kell 12 Rakvere Kolmainu kiriku noortemajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles