Kaunis Kalvi mõis suleb peagi turistidele uksed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi mõisahoone on üks Virumaa arhitektuuripärle.
Kalvi mõisahoone on üks Virumaa arhitektuuripärle. Foto: Montaaž/Mati Hiis/Õhtuleht

Uued omanikud saanud Kalvi mõisa hotell suleb turistide jaoks septembris uksed, lossi tulevik sõltub uute omanike plaanidest, mida esialgu ei ole avalikustatud.

Kalvi mõisa kodulehel on praegu klientide jaoks oluline info. “Tulenevalt asjaolust, et Kalvi mõisas on toimumas muudatused omanike ringis, ei võta me vastu uusi tellimusi broneeringuteks alates 31. augustist 2010. aastal,” teatab seal Kalvi mõisa hotelli direktor Peter Thomsen. Rohkem sellekohast teavet kodulehel ei ole. Seda, et Kalvi mõis turistidele suletakse, ütles ka tellimuste broneerija.

Saladuse oreool

Kuigi Peter Thomsen kinnitab muudatusi omanike ringis, ei ole ta kohalikku omavalitsust sellest teavitanud. Aseri vallavalitsus, kelle territooriumil populaarne turismiobjekt asub, on teadmatuses.

“Aseri vallavalitsust ei ole ametlikult informeeritud Kalvi mõisa omanike vahetusest ega ka tehingu summast. Seega ei saa kommenteerida,” teatas Virumaa Teatajale Aseri vallavanem Urve Takjas.

Mõisa müük ei tulnud Takjasele siiski päris ootamatu uudisena. Juba kevadel rääkis Kalvi mõisa omanik Henning Lykke Jensen talle, et paneb mõisahoone müüki. Virumaa Teataja andmetel on Kalvi mõisa uuteks omanikeks Venemaa ärimehed.

Ostuhinnaks olevat 22 miljonit krooni. Septembris peab hotell hoonest välja kolima ja uus omanik hakkab mõisat kasutama suvemajana. Väärika ajalooga Kalvi mõis paikneb Põhja-Eesti pankranniku serval, peahoone akendest avanevad suurejoonelised vaated merele. Alates esmamainimisest 1485. aastal on mõis kuulunud mitmele omanikule.

Väärikas ajalugu

1512. aastal läks valdus Dietrich Kalffi kätte, kelle nimest on tulnud eestikeelne kohanimi Kalvi. 1770. aastate alguses vasallilinnuse müüridele ehitatud vana härrastemaja sai 1910. aasta tulekahjus kannatada ja tollane omanik Nikolai von Stackelberg lasi sellest põhja poole püstitada uue peahoone.

Tuudorstiilis massiivne hoone on väljast viimistletud klombitud graniidiga, hoonet ilmestavad nurgatornid ja kitsad aknaavad. Valmimisajal, 1913, oli tegu modernse ehitisega – siin oli oma elektrijaam, lisaks autogaraaž. Sisemust ilmestab läbi kahe korruse ulatuv hall.

Alates 1948. aastast on mõisas asunud sanatoorium ja puhkekodu. Aastal 1993 sai Stackelbergi perekond mõisa tagasi ning müüs selle 1999. aastal Henning Lykke Jensenile, kes koostöös Tiit Rannastega võttis ette lossikompleksi korrastamise ning renoveerimise.

Algupärased detailid tehti korda, uued interjöörid rajati ehitusajastut arvestades. Uksed avati külalistele 2002. aastal. Pika ajalooga mõisahoones tegutses senini luksushotell. Kalvi mõisal kui turismiobjektil on olnud viimasel kümnendil oluline koht ka Virumaa kultuurielus.

Populaarne Ida-Virumaa “Seitsme linna muusikafestival” sai alguse just Kalvi mõisas antud kontserdist ja lisaks korraldati seal teisigi maakonna kaalukaid kultuuriüritusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles