Rakvere tänavaid hakkavad valgustama nutikad lambid

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroskandia Baltics OÜ energiaefektiivsete lahenduste müügijuht Ivar Kurg demonstreerib moodsat tänavavalgustuslampi.
Elektroskandia Baltics OÜ energiaefektiivsete lahenduste müügijuht Ivar Kurg demonstreerib moodsat tänavavalgustuslampi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Targa Maja kompetentsikeskuse täisvõimsusel tööle rakendumine toob Rakveresse tänavavalgustuse testpiirkonnad, mis on üks sammudest nutika valgustuse suunas.

“Mitmest tänavalõigust saab testvalgustuspiirkond, kuhu rahvusvahelised firmad paigaldavad kas oma valgustid, targad lahendused vms. Siis on võimalik võrrelda, millised lahendused kuidas töötavad,” kõneles Rakvere abilinnapea Rainer Miltop, lisades, et tarku valguslahendusi hakkavad haldama Targa Maja kompetentsikeskuse inimesed. Piirkonnad, kuhu testvalgustid paigaldatakse, on praegu määramisel.

Et Rakvere linn on jõudnud maaaluse taristu ehk vee- ja kanalisatsioonitorustiku renoveerimisega lõppjärku ning järgmiseks võetakse ette teede-tänavate, kerg- ja kõnniteede, haljasalade ning valgustuse rajamine, pannakse rõhku just tarkade valguslahenduste kasutamisele.

Sellel aastal läheb koostöös Rakvere Vee ja Rakvere Soojusega täielikult renoveerimisele Võidu tänav alates Tallinna tänavast kuni Tuleviku tänavani. Lisaks kergliiklus- ja kõnnitee ehitamisele rajatakse tark valgustussüsteem, mille saab programmeerida ehk personaliseerida – igal valgustil on oma internetiühenduskoht, oma IP-aadress ning kuus kuni kaheksa valgustit moodustavad kommuune ja suhtlevad omavahel.

“Nii tekib piki tänavat omamoodi tark valgustusvõrk, mis jälgib ka tänava kasutust ja reageerib liikumisele,” selgitas Miltop. “Tark lahendus annab selle, et eri kellaaegadel on valgustugevuse suurendamine võimalik vastavalt vajadusele,” jätkas abilinnapea. Millise valguslahenduse Võidu tänav täpselt saab, oleneb hanke tulemustest.

Miltopi sõnul toob tark valguslahendus esiteks kulude kokkuhoiu, teiseks on linnaruumis valgusreostus väiksem, sest valgusvoogu on võimalik reguleerida.

“Meie tervisehäired on paljuski seotud sellega, kui palju on öisel ajal väga tugevat valgust,” märkis abilinnapea, täpsustades, et tugev valgusreostus on peamiselt küll suurlinnade mure, kuid teatud paigus on ka Rakvere linnas öisel ajal liiga palju valgust.

“Ent mõnes teises kohas jälle vähevõitu,” tähendas Miltop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles