Siret Kotka: Valitsus tegi rohelistega lõpparve!

Siret Kotka
, Keskerakonna juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Alles see oli, kui rohelised olid suured valitsuse sõbrad! Nägime, kuidas taoti rohelise energia trummi. Meile tehti selgeks, et tulevik ongi ro­heline ning sellise tuleviku nimel peabki maksumaksja olema valmis rohkem maksma.


Äkitselt hakkasid valitsuses puhuma vastupidised tuuled. Mõ­ni nädal tagasi leppis Toom­pea võimuliit kokku, et kärbib nn rohelise elektri tootmise toetusi. Roheline elekter tähendab aga tuulikuid. Tuulikud omakorda Marek Strandbergi ja Eestimaa Roheliste Erakonda.

Rohelise energia kärpekava

Rahandusministri sõnul on rohelise elektri toetamise näol te­gu valdkonna ülekuldamisega tarbija ja konkurentsivõime arvelt ning subsiidiume tuleks poo­le võrra kärpida. Ligi arvates oli nen­de määramine riigikogu poolt häbiväärne.

IRLi liige Tõnis Palts käis väl­ja mõtte, et tuuleenergias ei ole midagi positiivset, ning kutsus Eesti saarte elanikke üles ühiselt selle vastu võitlema. Rohelise energia kärpekavaga alustas vabariigi valitsus roheliste “toiduahela” läbilõikamist. Eesti Ekspressi andmetel on rohelisi rahastanud tuuleparkidega seotud ettevõtted. Strand­bergil ei ole küll otsest seost nendega, ent arvatavasti on ta raha saanud neile osu­tatud “konsultatsiooniteenuste” kaudu.

Huvitav, millega rohelised IRLi ja reformierakonna viha ära teenisid? Samas, võib-olla oli roheliste saatus juba ette teada ja osa “suuremast plaanist”? IRLis on teatavasti kaks leeri. Esi­mesed on vanad isamaaliitlased ehk “kampsunid”, nagu Laar, Lukas ja Tsahkna. Teise lee­ri moodustavad endised res­pub­li­kaanid ehk kunagised “äraostmatud”: Vaher, Reinsalu ja Parts, ke­da tuntakse ka “poistebändina”.

Roheliste erakonda oli tarvis vanal “kampsunil” Mart Laaril, kes vajas hooba “poistebändi” ohjeldamiseks. “Kampsunid” on mõtisklevad idealistid ja justkui isamaalised, respublikaanid aga agressiivsed pragmaatikud, kellel ideelise isamaalisusega on sa­mavõrd palju ühist kui reformierakonnal sotsiaalse maailmavaa­tega. “Äraostmatud” on oma positsioone IRLis niivõrd tugevasti kindlustanud, et tegelikult või­me juba rääkida nn Res Publica renessansist IRLi sees.

Varsti on Isamaaliidust jäänud vaid ilus mälestus. Nüüd, kus on riigikogus enamus saavu­tatud, ei ole rohelisi enam tarvis ja pole neid tarvis ka res­pub­likaani­dele, sest “kampsunite” liit rohelistega tugevdaks vaid va­nade isamaaliitlaste, mit­te respubli­kaani­de positsioone. Seega, “tuulikuparteile” oli tarvis lõpp teha ja siin tulevad “ära­ost­matutele” appi äärmus­prag­maa­tikud reformierakonnast.

Tahaks öelda, et IRL lõi ja IRL tappis Eestimaa Roheliste Era­konna, ent ei saa. Öelda aga võib, et Isamaaliit lõi ja Res Pub­lica koos re­for­mierakon­na­ga tegid rohelistele nüüd lõpu. Samas, poliitikamaastikul spe­kuleeritakse, et ka Res Publica ise oli omal ajal Isamaaliidu sünnitis, et siis üheskoos rohkem parempoolsete valijate hääli püüda.

Roheliste lõpp

“Tuulikuerakonna” kasutusaeg sai lihtsalt läbi. IRL ja reformierakond vajasid rohelisi niikaua, kuni nende ridadesse hüppas üle Tarmo Mänd, kes andis paremkreenis Toompea koalitsioonile vajaliku ülekaalu ehk 51 häält riigikogus. Enne seda, mä­letame ju kõik, kuidas roheli­sed toetasid 2010. aasta eelarve vastuvõtmisel vähemusvalitsust, kes andis selle eest teiste asjade seas ka kaks magusat nõukogukohta. Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) nõukokku läks ro­heliste riigikogu fraktsiooni esimees Valdur Laht­vee. Keskkonnainvesteeringute keskusesse (KIK) asus roheliste saadik Toomas Trapi­do. Järgmisena oleks loogiline nä­ha, kuidas Laht­vee ja Trapi­do nimetatud nõu­kogukoh­ta­delt tagasi kutsutakse. Võimalik, et nüüd, kus ma selle välja ütlesin, neid just nimelt ei puudutata.

Roheliste erakonna surm on lähedal. Agoo­nia kestab. Nagu ütleb ka Tal­linna ülikooli politoloog Tõnis Saarts, ei ole “tuulikuerakonnal” pärast tuleva aasta märtsikuiseid riigikogu valimisi Toompeale enam asja.

Mul ei ole kahju selle era­kon­na hääbumise pärast, sest nad pet­sid rohelise maailma ideaale. Nad ei olnud need, kes nad oleksid pidanud olema. Roheliste erakonnad on üle maailma ol­nud eelkõige sotsiaalse ja ühiskondliku suunitlusega ehk vasak­poolse maailmavaatega. Ainus pluss, mille vana Strandberg minu käest saab, on aususe ja julguse eest lõpuks kapist välja tulla ja tunnistada, et jah, me oleme parempoolsed, mistõttu Tõnu Trubetsky roheliste juurest keskerakonda ära läkski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles