Gerd Kanter jättis õige käe betooni

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter näitas Kundas huvilistele, et olümpiavõitja heidab ketast ka hoota ja soojenduseta poolesaja meetri kaugusele.
Gerd Kanter näitas Kundas huvilistele, et olümpiavõitja heidab ketast ka hoota ja soojenduseta poolesaja meetri kaugusele. Foto: Meelis Meilbaum

Olümpiavõitja Gerd Kanter jättis Kunda tsemendimuuseumile oma käejälje ja heitis sisse Kunda spordikeskuse uued kettad.


Reedel külastas Kundat olümpiavõitja Gerd Kanter, et jätta oma käejälg tsemendimuuseumi kuulsate inimeste käejälgede kollektsiooni.

“Ma loodan, et see segu nii kiirkõvastuv ei ole, et ma ei jõuaks oma kätt välja võtta,” naljatas olümpiavõitja enne piduliku protseduuri algust.

Autogrammiga kettad

“Kas üks käsi?” päris Gerd Kanter, kui plaat betooniseguga Kunda spordikeskuse pallisaali toodi. “Õige käsi, see, mis ketta teele saadab,” täpsustas käejälje võtja Uno Trumm, kes olümpiavõitja käe jäljendi betoonis hiljem väga ilusaks kiitis.

“Korjame käejälgi, et juhtuks nii nagu kuulsate savitahvlitega, millel on kirjas “Gilgameši” eepos,” rääkis Trumm ja lisas, et kui tuhande või paari tuhande aasta pärast leitakse kusagilt arhiivist või rusude alt käejälgedega betoonplaadid, tekib ehk mõnel teadlasel huvi, kes on need käejäljed jätnud ja miks.

Käejälje võtmist kogunes vaatama kümneid Kanteri fänne, kellest suur osa ka hiljem õnnelikult olümpiavõitja autogrammiga või koos Kanteriga tehtud pildiga lahkus.

Autogrammi andis Kanter ka kolmele uhiuuele Kunda spordikeskuse kettale, millega heideti reede õhtul Adolf Noormetsa mälestusvõistlustel. Autogrammi tarvis toodi kohale ka vanu kettaid, millel vanust enam kui olümpiavõitjal.

Gerd Kanter proovis enne võistlust Kunda staadioni heiteringi ja uued kettad ise samuti ära. “Sellest rekordimärgist peaks ikka kaugemale heitma,” sõnas ta enne ringi minekut 40,93 meetri kaugusel olnud Adolf Noormetsa püstitatud ja praeguseni kehtiva Kunda rekordi tähisele osutades.

Dressides ja hoogu võtmata heitis Kanter tõusvas joones: kui esimene katse jäi Noormetsa rekordile alla, siis teisel lendas ketas umbes 45 ja kolmandal 50 meetri kanti.

Kunda staadioni rekordist jäid Kanteri heited siiski kaugele. Lääne-Virumaa spordiliidu juhatuse esimees Vello Vasser meenutas, et Kundas on omal ajal ketast mitmel korral üle 60 meetri heidetud ja 62 meetri kanti jääv staadionirekord kuulub omaaegsele Eesti rekordimehele ja NSV Liidu meistrile Veljo Kuusemäele.

Adolf Noormetsa mälestusvõistluste peakorraldaja Heldur Lahne ütles, et olümpiavõitja au­togrammidega uued sisse­hei­de­tud kettad võetakse kasutuse­le ainult võistlustel ja trennis neid niisama loopima ei hakata.

Asjalikud kogemused

Gerd Kanter ütles tänavuse hooaja kokkuvõtteks, et oli nii õnnestumisi kui ka ebaõnnestumisi. “Eks viimased kaks hooaega on natuke vähikäiku näidanud, aga rõõmu teeb see, et tänavune tipp oli parem kui mullune,” lausus Kanter, kes asetas lõppenud hooaja plusspoolele kaks Teemantliiga etapivõitu.

Tänavused peaeesmärgid – Euroopa meistritiitel ja Teemantliiga üldvõit – jäid aga kättesaamatusse kaugusse.
“Kogemused, mis saadud, on päris asjalikud, ja kui me suudame neist õppust võtta, võib see midagi head anda,” oli olümpiavõitja lootusrikas ja lisas, et jätkuvalt on sihikul nii maailmarekord kui ka Londoni olümpiavõit.

“Loodan, et Jürgen Schulti rekord enam väga kaua ei kesta,” lausus Gerd Kanter.

Pühapäevast algas Kanteril pikem puhkus. “Enne novembrit süsteemsete treeningutega kindlasti ei alusta,” ütles mees.

“Tänavu oli tiitlivõistlus juuli lõpus, järgmisel aastal on MM kuu aega hiljem ja ei ole põhjust väga varakult alustada,” selgitas ta.

Kriitikat Kanteri uute ketaste kohta ei pidanud olümpiavõitja millekski. “Mina küll uutes ketastes probleemi ei näe, tänavu sai kõik pikemad heited just uue kettaga tehtud,” sõnas ta ja lisas, et kõigest hoolimata on ta siiski tänavuse hooaja maailma edetabeli esinumber ja edestab ülejäänuid vähemalt pooleteise meetriga.

Adolf Noormetsa mälestusvõistlustel osalejad aga olümpiavõitja autogrammidega kettaid väga kaugele lendama ei saanud ja Kanter oleks kõigi kolme katsega ülivõimsalt võitjaks kroonitud.

Parima tulemuse saavutas Gennadi Zadonski (32.04), talle järgnesid Vitali Budilov (31.34) ja Eiki Orgmets (30.81). Kokku heitis Adolf Noormetsa mälestuseks ketast kaheksa võistlejat.

Rekord

• Kettaheite maailmarekordi püstitamisest on tänase seisuga möödas 8872 päeva.
• Sakslane Jürgen Schult heitis 74.08 6. juunil 1986 Neubrandenburgis.
• Gerd Kanteri isiklik rekord 73.38 on püstitatud 4. septembril 2006 Helsingborgis, see on maailma kõigi aegade kolmas tulemus.
• Küll kuulub Kanterile sisemaailmarekord 69.51, püstitatud 22. märtsil 2009 Växjös.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles