Juhtkiri: Arenevad ametikoolid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli praktikabaasi avamine.
Rakvere ametikooli praktikabaasi avamine. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere ametikool on saanud ülimoodsa praktikabaasi, kus õpilastel on võimalik tänapäevaste seadmetega varustatud õpperuumides omandada oskusi automehaanika, puidu- ja metallitöö, toitlustuse ja ehituse vallas.


Aastas hakkab uusi ruume ja masinaid kasutama umbes 900 õpilast ja teist samapalju neid, kes on tulnud täiendusõppele, valdavalt töötukassa vahendusel.

Kahtlemata on nüüdisaegsete praktikavõimaluste lisandumine oluline, et õppurid omandaksid head erialateadmised ja oskused ning oleksid tööjõuturul konkurentsivõimelisemad.

Kui hiljuti püüdsid põhikooli lõpetajad iga hinna eest gümnaasiumidesse pääseda ja enamik gümnaasiumilõpetajaid pürgis kõrghariduse poole, siis on nüüd hakatud enam väärtustama ka kutseharidust.

Ja kutseoskusi omandada pole kunagi hilja. Isegi mitte kõrgharidusega inimesel, kes tahab oma oskusi täiendada ja mõnd praktilist ala juurde õppida. Kahtlemata on Rakvere ametikoolil uue praktikabaasi näol rohkem võimalusi ka koolituste mitmekesistamiseks ning ka lühemate kursuste korraldamiseks huvilistele.

Mitmed ametikoolid on loonud tingimused, kus õpilased saavad oma oskusi juba lõpukursustel rakendada, pakkudes kooli juures linnarahvale soodsa hinnaga õpitavaid teenuseid, olgu nendeks siis maniküür-pediküür, juukselõikus, õmblemine.

Miks ei võiks selles vallas oma tegevust laiendada ka Rakvere ametikool ning praegusele toitlustamisele lisaks pakkuda ka autodiagnostikat vms teenust.

Kuigi töötus on jätkuvalt kõrge, kurdavad tööandjad, et usaldusväärseid ja erialaste oskustega töötajaid siiski napib. Loodetavasti on kutseõppe kvaliteet Eestis tõusuteel ja ka Rakvere ametikooli uue praktikabaasi kasutamine aitab sellele kaasa.

Seda enam, et ametikoolide õpetajate ja õppejõudude ridadesse on suundunud üha enam ettevõtlusega seotud inimesi ja praktikuid, kes tunnetavad turusituatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles