Eesti viidi südametes Kadrinast koju kaasa

, Kadrina keskkooli õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalised Portugalist laulutaadi Gustav Ernesaksa kuju juures Tallinna lauluväljakul
Külalised Portugalist laulutaadi Gustav Ernesaksa kuju juures Tallinna lauluväljakul Foto: Maarja Sammelselg

Terve nädal oli Kadrina keskkoolil au tutvustada välismaalastele Eestit - käidi ekskursioonidel, külastati muuseume ja sõlmiti sõprust.


30. septembrist 5. oktoobrini viibisid Comeniuse projekti raames Kadrinas külalised Poolast, Itaaliast, Türgist ja Portugalist. Külalised majutati Eesti õpilaste peredesse.
Esimestel koosviibimispäevadel said külalised võimaluse tutvuda Tallinnaga.

Koolis pidi iga külaline esitama 15minutilise kava, mis iseloomustaks tema riiki.

Õpilased Poolast pidasid tähtsaks oma sõdaderohke ajaloo tutvustamist ning ka rahvariiete eksponeerimist.

Itaallased aga esitasid paar itaaliakeelset laulu ning näidendi. Huvitava lahenduse olid leidnud Portugali õpilased, kes koostasid auditooriumile äraarvamismängu Comeniuse projektis osalevate maade kohta ning viisid läbi ka portugali keele tunni.

Türklased tutvustasid maailmakuulsaid türgi päritolu inimesi ning tegid paar võlukunstitrikki.

Külalised kuulatud, oli Eesti õpilaste kord. Esitasime traditsioonilise kontserdi: rahvatants ning koorilaul on eestlastele teadagi väga südamelähedased ja iseloomulikud.

Nagu Eesti aktiivsetele koolidele kohane, toimus ka meil moesõu, kus esitati õpilaste kokkupandud kollektsioone. Žüriis olid projektis osalevad välismaalased. Šõu oli väga täpne näide selle projekti “Aasta tippsündmused“ eesmärgi jaoks. Keskkool sai tutvustada oma meeleolukat koolipeovormi, mille esimeses pooles on õpilaste etteasted ning teises pooles disko.

Projekti kõige tähtsam päev põhines kalendri kokkupanemisel. Õpilased koondusid gruppidesse, kus olid esindajad igalt maalt. Iga grupp sai endale kuud, milles toimuvatest üritustest ülevaade anda. Mitu tundi kestnud töö kandis eesmärgipärast vilja.

Grupid esitlesid kordamööda tähelepanuväärseid sündmusi oma riikides ning tuli välja palju sarnasusi ja erinevusi viies riigis toimuvate ürituste vahel. Kalender timetoast’is koostatud, eesmärk täidetud.

Viis erinevat rahvast ühes seltskonnas loovad väga teravaid kontraste. Siiski ei sega erinevused sõprussidemete sõlmimist. Itaaliast pärit Emmanuel Mazza leiab, et Eesti inimesed on meeldivad ja hea huumorisoonega, kuid kohati natuke häbelikud. Ning oskavad hästi külma temperatuuriga toime tulla.

Ka Poola õpilasele Patrycja Skowronekile jäi Eestist hea mulje ja kõige enam igatseb ta õhtusi koosolemisi grupiga ning talle meeldis Eesti menüü. Raquel Mendes, õpilane Portugalist, peab ka Eesti toite väga maitsvateks ning arvavad, et parim Comeniuse porjekti juures on uute sõprade ja tuttavate leidmine.

Kübra Kanarya, õpilane Türgist leiab, et Eesti on väga kultuuririkas riik ning Rakvere linnus on Eesti huvitavaim koht.

“Suhe on igikestev, muutub vaid selle vorm”(Sandy Levey-Lunden). Comeniuse Projekti raames toimunud nädal püsib südametes üle Euroopa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles