Haljalas rihitakse Virumaa arengusihte

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru arengukonverents toob maakonna Eestimaa majanduselu fookusesse.
Lääne-Viru arengukonverents toob maakonna Eestimaa majanduselu fookusesse. Foto: Arvet Mägi

Täna kogunevad Haljala rahvamajja Lääne-Viru arengukonverentsile ettevõtjad, majandusteadlased, pankurid ja omavalitsuste juhid, et vaagida majanduse hetkeseisu ning rääkida liberaalse turumajanduse väljavaadetest.

Lääne-Viru arengukonverentsi avakõne peab Euroopa komisjoni asepresident ja transpordivolinik Siim Kallas. Konverentsi väitlusjuht on ettevõtja, transiidi- ja majandusekspert Raivo Vare.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ütles, et arengukonverentsi eesmärk on näidata, kus Lääne-Virumaa on, mida me teinud oleme ja kuhu jõuda tahame.

Vajalik üritus

“Mitu head kolleegi on küsinud, miks ei käsitleta arengukonverentsil teisi olulisi teemasid ja kõneldakse üksnes majandusest. Aga me ei saagi praegu teisi teemasid puudutada, sest meil pole omavalitsusjuhtidega üksmeelt ei koolide saatuse ega regionaalpoliitika suhtes ja seepärast valisingi valdkonna, milles kõigil on üks meel ja üks keel, ning see on majandus,” selgitas Vallbaum.

Konverentsi vajalikkuses Lääne-Viru maakonna majandusjuhid ei kahtle.

“Arengukonverents oma mõjukate esinejatega toob olulist majanduslikku tähelepanu Lääne-Virumaale, mis on muidu väga Tallinna-keskne. Osavõtjatele on see hea võimalus silmaringi laiendada koduukse all,” kommenteeris haavapuitmassi tehase Estonian Cell juhatuse liige Riia Sillave.

Rakvere lihakombinaadi juhatuse esimees Anne Mere ütles, et kohaliku kogukonna mõistes on sellised konverentsid vajalikud. Üritus annab võimaluse ettevõtetel kohtuda ja kogemustest rääkida.

“Rakvere lihakombinaadi jaoks on meie kogukond väga oluline ning seetõttu oleme aastaid oma tegevusega selle hüvangule kaasa aidanud. Toetame korvpalliklubi Tarvas, Rakvere teatrit, Eesti Meestelaulu Seltsi, et meie poisid saaks kooris laulmas käia,” kõneles Mere.

ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein arvas, et maakonna arengukonverents peaks toimuma igal aastal, sest annab võimaluse firmade ja avaliku sektori inimestega suhelda ja koostöövõimalusi leida.

“Kuna tsemenditööstus on spetsiifiline, siis sel alal uut infot ei looda saada, küll aga ootan paremat ülevaadet üldpildist maakonnas,” selgitas Einstein.

Anne Mere ütles, et Rakvere lihakombinaadi jaoks on käesolev aasta möödunud väga töiselt.

“Soetasime uue lihatööstuse Lätis, lõpetasime jäätmekäitlusjaama rekonstrueerimise Rakveres, uuendasime kõrglao ja sellega seotud külmavarustuse, suured muudatused toimusid jaotuslogistikas,” loetles Mere.

Majandus toibub

Ta nõustus, et majanduskasvu numbrid teises kvartalis kinnitavad Eesti majanduse toibumist. “Paraku tuleb see välisturgude nõudluse elavnemisest, mitte sisetarbimise kasvust. Viimast piirab kindlasti kõrge töötuse määr ja kiireid muutusi siinkohal ette näha ei ole,” selgitas Mere.

Seda, et majanduses on eelmise aastaga võrreldes paranemist märgata, kinnitas ka Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein.

“Näiteks tsemendi tarbimine on kasvanud ja sellest järeldub, et ehitatakse rohkem. Ehitus oli ka üks suuremaid kukkujaid ja vähenes masu ajal kogu majandusvaldkonnas kõige enam. Kunda Nordic Tsement suurendas tootmist aasta keskel, sest koduturg ja eksport nõudsid rohkem, kui aasta algul prognoosisime,” kõneles Einstein.

Ettevõtlus

• Lääne-Viru maakonnas on arenenud puidutööstus, toiduainetööstus, ehitusmaterjalitööstus, põllumajandus jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles