Pritsimehed piiravad protestiks peakorterit

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi päästja Andreas Reinberg läheb politseisse pritsimeeste piketti registreerima.
Türi päästja Andreas Reinberg läheb politseisse pritsimeeste piketti registreerima. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Homme kavandavad päästjad moodustada Tallinnas ümber päästeameti hoone inimketi protestiks selle vastu, et peavad ka järgmisel aastal töötama vähem tasustatud 24tunnises vahetuses.

Riigi- ja omavalitsusasutuste töötajate ametühingute liidu (ROTAL) läbirääkimised siseministeeriumiga päästjate palga tõstmiseks jooksid liiva. Kunda päästekomando pealik Heldur Lahne ütles, et päästjate pakutud variantidele vastas siseminister Marko Pomerants eitavalt. “Eks meeleavaldus on siis meie järgmine samm,” sõnas Lahne.

Päästekomando pealik selgitas, et 24tunnises vahetuses töötavatele pritsimeestele maksti sel aastal kahekümne kahe tunni eest täielikku palka. Ülejäänud kahe tunni eest aga 16 krooni ehk 150 krooni kuus. Päästjad soovisid, et järgmisel aastal tasustataks kõik töötunnid täies mahus.

Õiglast palka

Siseminister Marko Pomerants ütles Postimehele antud usutluses, et igasuguseid asju saab teha täpselt nii palju, kui palju raha ja ressurssi on. “Ja mingit lisaraha meil uueks aastaks pole,” lisas ta.

Kunda päästekomando pealik Heldur Lahne rääkis, et päästjad pakkusid teise variandina anda neile niinimetatud masupuhkust, nagu seda tehakse politsei- ja piirivalveameti töötajate puhul.

Tänavu olid politsei- ja piirivalveameti töötajad sundpuhkusel keskmiselt 6,2 päeva. Järgmisel aastal ulatub keskmine sundpuhkus maksimaalselt nelja päevani. “Järelikult kahe tunni ulatuses politsei- ja piirivalveametile raha leiti,” sõnas Lahne.

Siseministri ütlusel saadi järgmise aasta eelarves ka pritsimeestele “mõni kopikas” juurde. “Kuid palga kõrval peame jälgima sedagi, et tehnika, millega päästjad tööd teevad, oleks korras ja väljakutsetele sõitmiseks oleks autos ka bensiini,” sõnas Pomerants.

Siseminister ei olnud nõus, et päästjad kasutaksid palgata puhkust nagu politseinikud või piirivalvurid. “Päästevaldkonnas ei saa töötada nii, et väljakutsetele reageeritakse vastavalt nende tõsidusele,” selgitas Pomerants. “Päästjaid on alati kohe kohale vaja.”

Kunda päästekomando pealik Heldur Lahne ütles siseministri sõnu kommenteerides, et Pomerants andis ise hinnangu - need alatasustatud kaks tundi on tõsine tööaeg. Sama meelt on päästjaid nõustanud juristid.

Pomerantsi sõnul on üks variantidest vähendada päästjate üldist tunnitasu. Minister tunnistas samas, et see ei ole päästjatele eriti sobiv.

Liiga hilja

Kunda päästekomando pealiku Heldur Lahne kinnitusel palga vähendamine pritsimeestele ei sobi. Tema andmetel võtavad homsest üleriigilisest aktsioonist osa päästjad Lääne-Virumaa igast komandost.

Pealinna päästeameti peakorteri juurde lähevad need päästjad, kes on vahetusest vabad. “Töö ajal keegi protestima ei lähe,” kinnitas Lahne.

Päästeameti peadirektor Kalev Timberg ütles Postimehele, et tekkinud olukorda on keeruline lahendada. “Mul on alati hea meel, kui töötajad mõtlevad selle peale, kuidas asutusele raha juurde saada. Kuid minu meelest on selle aktsiooniga hiljaks jäädud, sest eelarve on paigas,” lausus ta.

Timberg lubas neljapäeval hea meelega protestijatele vastu minna ja nende mured ära kuulata. “Ma ei usu neid mõtlevat nii, et päästeameti juhi ristilöömine neile raha juurde toob. Päästjad on selleks liialt arukad inimesed.”

Meeleavaldus

• Homme on päästjad kavandanud Tallinnas Raua tänaval moodustada inimketi ümber päästeameti peakontori.

• Meeleavaldusele oodatakse vähemalt 250 rahulolematut pritsimeest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles