Keskerakond seisab tõsise valiku ees

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Venemaa raudteejuht Vladimir Jakunin Hundisilma jaanipeol.
Edgar Savisaar ja Venemaa raudteejuht Vladimir Jakunin Hundisilma jaanipeol. Foto: Kasper Mäe

Keskerakonna liidri Edgar Savisaare rahaküsimine Venemaalt andis eile kõneainet kõikjal, Rakvere vahel liikudes jäi kõrvu, et tegemist oli peamise jututeemaga. Keskerakond seisab aga valiku ees, kuidas jätkata.

Keskerakonna Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni esimees Toomas Väinaste rääkis, et temal puudub info, mille põhjal midagi arvata. “Kui tõendeid ei ole, ei oska ju midagi öelda, aga mulle tundub, et tegemist on lihtsalt valimispropagandaga,” lausus Väi­naste.

Keskerakonna juhatusse kuuluv Siret Kotka aga väitis, et erakond koondub praegu esimehe ümber, mitte tema vastu. “Keskerakond on kindlalt üks tervik,” kinnitas Kotka, hoolimata sellest, et nii mõnigi juhtiv keskerakonna poliitik eile Savisaare vastu sõna võttis.

Kotka sõnul puudusid teisipäeva hilisõhtul avalikustatud kaitsepolitsei raportis tõendid. “Olid olemas küll väited ja oletused, kuid nende põhjal ei ole võimalik midagi põhjapanevat järeldada,” ütles Kotka.

Omadega puntras

Edgar Savisaar on Siret Kotka sõnul Eesti poliitika elav legend, kes on elanud läbi rohkem kui ükski teine Eesti poliitik. “Keskerakond jätkab oma esimehega Eesti rahva ja riigi parema tuleviku nimel tegutsemist,” oli Kotka kindel.

IRLi maakonnaorganisatsiooni esimees Marko Pomerants oli veendunud, et keskerakond jääb meie poliitmaastikule igal juhul, küsimus on ainult selles, kas Savisaarega või Savisaareta. “Üks Lääne-Virumaa mees on omadega puntras ja asja võti on keskerakonna juhatuse käes,” kõneles Pomerants, kes uskus, et lahendus saabub nädalaga.

Mis aga saab Edgar Savisaarest, Pomerants ennustada ei julgenud. “Eks ta lakub natuke haavu ja siis paistab, ma arvan, et tema jätkamise tõenäosus võib olla 50:50,” lausus Pomerants.

Reformierakonna maakonnaorganisatsiooni juhatusse kuuluv Allar Aron meenutas, et lahkus omal ajal keskerakonnast paljuski just erakonna venemeelsuse pärast. “Loomulikult tuleb Eestil Venemaaga koostööd teha, kuid küsimus on, mil viisil seda tehakse,” rääkis Aron. “Kui on tõsi, et Venemaalt küsiti vahendeid valimiskampaania rahastamiseks, siis on lood ikka väga pahad,” lisas ta.

Piir valimiskuludele

Sotsiaaldemokraatliku erakonna maakonnaorganisatsiooni juht Indrek Saar lootis, et keskerakond suudab olukorda kriitiliselt ja adekvaatselt hinnata ning valijate ees käitutakse vastutustundlikult. “Ma usun, et inimesed on oma hääle keskerakonnale andnud ikkagi lähtuvalt nende sotsiaalsest programmist, mitte aga rahakotist,” ütles Saar, kelle sõnul on igati kurb, et Eesti riigis sellised asjad toimuvad.

“Erakondade rahastamine peab olema läbipaistev ja valimiskuludele tuleb seada ülempiir,” rõhutas poliitik, lisades, et sotsid on seda nõudnud juba pikemat aega. “Loodetavasti hakkavad ka teised erakonnad nüüd seda mõistma,” lausus Indrek Saar.

Praegu on võlad kõikidel suurematel erakondadel peale reformierakonna ja need on seotud peamiselt valimiskampaaniate kuludega. “Ma ei näe võlgade ja rahaküsimise vahel seost, kuna on ju selge, et annetus, millest jutt käib, läks kiriku ehitamiseks,” lausus Siret Kotka.

Skandaal Edgar Savisaare ümber lahvatas pärast seda, kui Postimees avalikustas, et presidendi, peaministri ja siseministri käes on kaitsepolitsei teabeettekanne, milles keskerakonna esimeest Edgar Savisaart nimetatakse ohuks riigi julgeolekule.

Skandaal

• Kiltsi mõisakompleksis eraldusid E. Savisaar, D. Boroditš, V. Bušujev, S. Petrov ja V. Jakunin, viimatinimetatu ettepanekul, omavaheliseks konspiratiivseks vestluseks. Vestlusel teatas V. Jakunin, et Eesti parlamendivalimisteks antakse keskerakonnale toetuseks 1,5 miljonit eurot. Sellest 1/3 antakse sularahas, 2/3 ülekandega arvete alusel.
Allikas: Kaitsepolitseiameti peadirektori käskkiri 21.12.2010 nr 98T.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles