Juhtkiri: Muuseumis ei ole rotte

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Muuseumid muutuvad järjest uuenduslikumaks ja interaktiivsemaks. Kasutusele võetakse üha põnevamaid võimalusi muuseumide väljapanekute mitmekesistamiseks ja esitletakse kogusid uute tehnoloogiliste lahenduste abil. Enam ei ole kohane kasutada vanamoelist terminit muuseumirotid.

Seoses kolmedimensioonilise infotehnoloogia arenguga on koguni võimalik näidata esemeid kolmemõõtmeliselt. Näiteks Amandus Adamsoni ateljeemuuseumis Paldiskis saab arvutis vaadata kõiki Kumus asuvaid professor Adamsoni skulptuure  3D-kujul.

Ka Virumaa Muuseumide näitustepaigad muutuvad üha atraktiivsemaks, pakkudes tegevust ja mängu ajaloo paremaks mõistmiseks. Näiteks saavad Rakvere linnuse väikesed külalised talvises lossis valmistada võlurite abiga mesilasvahast sooviküünlaid, õppida tikkudeta tuld süütama ja uurida võlumõõga saladusi.

Luua  võib ka suisa oma muuseumi või koguda esemeid, nagu on teinud Väike-Maarja vallas Tisleri talu pere, kes on neljakümne aastaga kokku pannud unikaalse apteegiantiigi kogu.

Kindlasti tasuks paaril korral aastas leida aega ja võimalust, et külastada muuseume ka mujal. Näiteks pakuvad Ahhaa keskus Tartus ja Kumu Tallinnas  elamusi, millest jätkub meenutusi mõneks ajaks.

Muuseum on ajaloo varaait ehk nagu öeldakse konserveeritud ajalugu. Eesti rahva  laulikule Juhan Liivile kuulub ütlus: kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta. Aeg on näidanud, et sageli kipub inimestel olema haugi mälu. Selle värskendamiseks ja parandamiseks on kasulik külastada muuseume. Ja eriti nüüd, valimiste eel võiks minna Okupatsioonide muuseumisse, et selgemate silmade ja teravama mõistusega teha oma edaspidiseid valikuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles