Avinurme päästekomando tulevik on ikka küsimärgi all

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju.Foto on illustreeriv.
Tulekahju.Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Avinurme päästekomandos on tööl vaid seitse meest, mis tähendab, et mõnel päeval on see suletud. Ida-Eesti päästekeskus otsib võimalusi luua kutselise päästeüksuse asemele vabatahtlik üksus.


Ida-Virumaal tegutseva Avinurme päästekomando, mille mehed saavad väljakutseid ka Lääne-Virumaale, saatus on olnud küsimärgi all juba pikemat aega.


Mullu juulis saatis Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann päästeameti juhile Kalev Timbergile kirja, milles palub abi olukorra lahendamisel. Ta pakub välja kaks võimalust: kas komplekteerida komando koosseis vähemalt 16-liikmeline või liita Iisaku ja Avinurme komando. Liitmine tähendaks sisuliselt Avinurme komando sulgemist ja sealsetele pritsimeestele töö pakkumist umbes kolmekümne kilomeetri kaugusel Iisakus.
Kuigi kohalikud kartsid komando sulgemist juba aasta alguses, jätkab see siiski tegevust, aga probleemid on jäänud samaks.


Otsitakse lahendusi


Ida-Eesti päästekeskuse päästetöödeteenistuse juhi Heigo Olu sõnul töötab Avinurme päästekomandos praegu seitse inimest.
“Jaanuaris pakkus Avinurme kahe mehega päästetöödealast teenust 23 päeval kuus ja suletud oli kaheksal päeval. Veebruaris on Avinurme päästekomando mehitamata 14 päeva,” nentis ta.
Olu kinnitusel otsib Ida-Eesti päästekeskus võimalusi, kuidas selles piirkonnas päästetöödeteenuse jätkamist korraldada.
Mullu sai Avinurme päästekomando 46 väljakutset, osa neist Laekvere ja Väike-Maarja valda.


“Riigi seisukohalt peetakse otstarbekaks väikese väljasõidukoormusega piirkondades (alla 50 väljasõidu aastas) asendada riiklike päästekomandode tegevus vabatahtliku päästetegevusega. Jätkuvalt soovime leida head lahendust vabatahtliku päästekomando loomiseks Avinurme,” rääkis Heigo Olu.
2011. aastal Avinurme komando tegevus igal juhul jätkub, aga ei ole veel teada, millises vormis.


Olu sõnul on Ida-Eesti päästekeskus seisukohal, et sellise isikkoosseisu ja töökorraldusega komando jätkata ei tohiks. Lisaks sellele, et mõnel päeval on komando mehitamata, puudub kaheliikmelisel päästemeeskonnal ka elupäästmisvalmidus. Elupäästevõimekuseks ehk suitsusukeldumiseks on vaja vähemalt kolme meest.


Pidevad jutud sulgemisest


Mitu Avinurmes elavat inimest rääkis, et oskustega kutseliste pritsimeeste kohapealne valmisolek on väga oluline, sest vallas on mitu puidutööstust, kui need peaks põlema minema, levib tuli kiiresti.
“Nüüd on vaiksem olnud, aga eelmisel aastal räägiti pidevalt sulgemisest. Ma ei saa aru, miks riik ei leia või ei taha palgata mehi, et Avinurme komandos oleks kogu aeg valve. Samas leitakse, et nagu võluväel peaksid olemas olema vabatahtlikud entusiastid, kes rasket tööd tasuta teha tahavad, saavad ja oskavad,” mõtiskles üks kohalik elanik.


Venevere Haridus- ja Kultuuriseltsi juht Eerik Lumiste tõdes, et tuletõrjujad jõuaksid õnnetuse korral Avinurmest kiiremini kohale kui Lääne-Virumaa komandodest.
“Vahemaa on lihtsalt lühem. Õnneks meil ei ole viimasel ajal päästjate abi vaja läinud, ja tuleb kolm korda üle õla sülitada, et see nii ka edasi kestaks. Aga kindlasti olen ma seda meelt, et väikesed komandod tuleb säilitada,” rääkis Lumiste.


Laekvere alevikku jõuab päästeauto Avinurmest umbes 10-15 minutiga, lähimast kutselisest komandost Väike-Maarjas aga poole tunniga.
Kuid pool tundi pärast väljakutset ei ole enam midagi päästa, mistõttu vähendab Avinurme komando segane olukord Laekvere vallaelanike turvatunnet.

Simunas ruttavad appi vabatahtlikud pritsimehed

Mullu jaanuaris suleti Simuna päästekomando, mida põhjendati sellega, et Väike-Maarja ja Simuna komando asuvad lähestikku, nende vahemaa on vaid 12 kilomeetrit, ning kaks teeninduspiirkonda on võimalik ühendada.
Kevadel loodi MTÜ Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Selts. Kokku tegutseb tosin vabatahtlikku ning pidevalt on kaks meest valmis kohe välja sõitma.
Ida-Eesti päästekeskuse teatel sai MTÜ Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Selts mullu 35 väljakutset. Seltsi kodulehe andmetel on käidud põlenguid kustutamas ning teele langenud puid eemaldamas nii Väike-Maarja kui Laekvere ja Rakke vallas. Ida-Eesti päästekeskus hindab koostööd vabatahtliku päästeüksusega heaks.


Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm peab kodukandi turvalisusele mõeldes vabatahtlike pritsimeeste tegutsemist Simunas väga oluliseks. Vallavanema sõnul toetab omavalitsus pritsimehi hoone majanduskulude, näiteks elektri ja vee eest tasumisel.
Simuna osavalla vanem ja vabatahtliku tuletõrjeseltsi eestvedaja Mart Pruul rääkis, et praegu ei kujuta keegi ettegi olukorda, kui mullu ei oleks Ida-Eesti päästekeskuse ja Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Seltsi vahel lepingut sõlmitud. Hiljuti allkirjastati leping tänavuseks aastaks.
Pruul ütles, et olemas on nii tehnika kui ruumid, samuti on vabatahtlikud päästjad saanud tööks vajaliku koolituse.


Kolm vabatahtlikku pritsimeest on tegelikult kutselise päästetöötaja kvalifikatsiooniga ning kaks neist töötab sellel erialal ka praegu. “Nende meeste tugi on igas mõttes väga vajalik, lisaks sellele, et neil on oskused, aitavad nad ka teisi koolitada,” sõnas Pruul.
Päästeamet maksab väljasõidu puhul kütusekulud ning kompenseerib meeste töötunnid, samuti toetatakse masinate hooldamisel.
Pruuli sõnul on vabatahtlikud pritsimehed ise väga motiveeritud ning väljakutsete hulk näitab, et nende abi on vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles