Ajateenistus parandab noormeeste vormi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese viie nädalaga on nende füüsiline jõudlus oluliselt paranenud.
Esimese viie nädalaga on nende füüsiline jõudlus oluliselt paranenud. Foto: Marina Loštšina

Kuu aega tagasi Tapal teenistusse asunud noormeeste füüsiline vorm on märgatavalt paranenud, seda tõestab hiljuti tehtud füüsiline test. Samas on noormehed omandanud ka vajalikke oskusi.

Jaanuari alguses Tapal teenistust alustanud noorsõdurid, kellest vaid kuu aega tagasi suutsid füüsilise testi edukalt sooritada ainult kaks noormeest, on nüüd tulemusi märgatavalt parandanud: sõdurite keskmine resultaat on 50 protsendi võrra tõusnud.

“Viie nädalaga on toimunud tohutu hüpe, mis tõestabki, et probleem ei ole meestes, et Eesti noored ei ole nõrgad, vaid et sellisteks teeb nad elustiil, mugav tsiviilelu,” kommenteeris tulevaste drillseersantide tulemusi nende rühmaülem nooremleitnant Karmo Saar ja lisas, et kui praegugi ei saanud testiga hakkama kümme meest, siis SBK [sõduri baaskursus – toim.] lõpuks läbipõrujaid enam ei ole.

Kui sportlikku vormi saab hinnata ning seetõttu selles ka arengut näha, siis rühmaülema tõdemusel on noorsõdurid arenenud ka muudest aspektidest lähtudes.

Saavad hakkama

“Enesedistsipliin on paranenud, sõdurid on õppinud arvestama teistega, nad on näidanud häid tulemusi ka väljaõppes - oskavad relvadest lasta, kaugusi hinnata, orienteeruda ja paljusid asju veel,” loetles Saar.

“Kui juba siin olen, siis tuleb ikka maksimumi võtta ning endast parim anda,” leidis reamees Alder Lips, üks nendest ajateenijatest, kellel õnnestus viie nädalaga oma esialgne tulemus kahekordistada.

“Iga hommik ning õhtu on meil trenn, tsiviilis ei viitsinud nii aktiivselt spordiga tegeleda, nüüd ei taha oma esialgset tulemust vaadatagi,” rääkis Lips.

Tema rühmakaaslane reamees Rainer Blond on 220 punktiga pingerea 11. kohal. “Rahuloluks põhjust mul pole – eesmärk on saada maksimumtulemus, mis on 300 punkti,” ütles noormees.

Rainer Blondi sõnul tulevad ajateenistuses omandatavad oskused ka tsiviilelus kasuks. Seda enam, et tulevased drillseersandid saavad teenistuse lõpuks väga hea juhtimispraktika. “Selliste kogemustega, nagu meie siin saame, ei saa igaüks kiidelda,” on reamees Blond kindel, et pärast ajateenistust on tal võrreldes paljude eakaaslastega suuremad võimalused head tööd leida.

Karta ei tasu

Noorsõdurite tõdemusel ei peaks artiklit lugevad noormehed põdema, et nad ei saa kaitseväes hakkama, kuna pole füüsiliselt raskusteks valmis. Ka nemad polnud regulaarselt trenni teinud ning seetõttu põrus enamik neist füüsilises testis läbi.

“Me püüame kasutada isiklikku lähenemist – ehk vaatame igat ajateenijat ning seda, mida tal treenida on vaja, eraldi. Jõudu mööda koormust suurendades paraneb füüsiline vorm kõigil,” julgustas nooremleitnant Saar noori, kel ajateenistus veel ees seisab.

Sõdurid

• Alates sellest aastast asuvad noormehed Kirde kaitseringkonda teenistusse ka jaanuarikuus ning nende teenistus kestab 11 kuud.

• Jaanuaris sõjaväeteenistusse asunud 39 noormehest saavad suveks drillseersandid.

• Kirde kaitseringkonnas on 1057 ajateenijat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles