Euroraha teeb ametikooli uueks

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets (vasakult), Pärnu REVi juhataja Uno Kõresaar, E&G Investi hankejuht Mik Hansen ja tegevjuht Artur Fjodorov on kindlad, et aasta pärast on ametikooli peahoone korras nii seest kui ka väljast.
Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets (vasakult), Pärnu REVi juhataja Uno Kõresaar, E&G Investi hankejuht Mik Hansen ja tegevjuht Artur Fjodorov on kindlad, et aasta pärast on ametikooli peahoone korras nii seest kui ka väljast. Foto: Arvet Mägi

Rakvere ametikooli ootavad ees suured segadused, sest aprilli alguses läheb lahti ajaloolise koolihoone remont. Tööd peaksid kestma üksteist kuud.

Kolmapäeval jõudis lõpule kolm kuud kestnud keeruline aeg ja Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets, Tartu firma E&G Invest tegevjuht Artur Fjodorov ja ASi Pärnu REV juhataja Uno Kõresaar kirjutasid alla ametikooli ajaloolise peahoone restaureerimise lepingule.

Juba eelmisel aastal läbi viidud riigihanke võitjaks kuulutati detsembris OÜ Hausers Grupp, kuid firma loobus, seejärel loobusid ka paremuselt järgmise pakkumise teinud OÜ Tilts Eesti filiaal, Dalex Systems OÜ ja Hard-Restauraator OÜ.

Kolimine vaheajal

Hannes Metsa sõnul kulgesid kõnelused E&G Investi ja Pärnu REViga suhteliselt vaevaliselt, kuid ukse taga koputas paremuselt neljanda pakkumise teinud Facio.

“Aga nüüdseks on läbirääkimised peetud ja oleme valmis koostööd alustama,” ütles Hannes Mets enne lepingu allkirjastamist.

Lepingu kohaselt maksab koolihoone restaureerimine veidi üle kolme miljoni euro ehk 47 miljonit krooni, ehitustööde teostamiseks on aega üksteist kuud.

Artur Fjodorovi sõnul kasutatakse kindlasti ka kohalikke alltöövõtjaid, kuid kedagi konkreetselt veel välja valitud ei ole. “Kõik pakkumised on teretulnud,” lisas Uno Kõresaar.

Hannes Mets rääkis, et reaalsed tööd koolihoones peaksid algama 4. aprillil. “19. märtsil algab meil vaheaeg, ehitajaga ongi kokku lepitud, et saame vaheajal maja tühjaks kolida,” sõnas direktor.

Sel kevadel saab ametikool õppetöö korraldamisega hakkama, sest osa õpilasi hiljuti lõpetas, paljudel on aga ees praktika. Linnaga on Hannes Metsa sõnul sõlmitud kokkulepe, et sügisest saab kasutada Rakvere gümnaasiumi kõiki hooneid, aga ka Lääne-Viru rakenduskõrgkooli Rohuaia tänava õppehoonet.

Kogu raha väljast

Rakvere ametikooli peahoone valmis 1915. aastal ja oli omal ajal moodsaim koolihoone kogu Tsaari-Venemaal.

Hannes Mets rääkis, et muinsuskaitsjatega saadi projekti koostades küllalt hästi kaubale. “Ütleme nii, et nõudmised olid inimlikud,” sõnas ta.

Ametikooli peahoone restaureerimist rahastavad täies ulatuses Euroopa Liidu regionaalarengu fond ja Eesti riik, kusjuures euroraha katab ehituse maksumuse käibemaksuta ehk pisut üle 2,5 miljoni euro, riik maksab omalt poolt käibemaksu osa.

“Umbes kuus miljonit krooni jääb veel seadmete soetamiseks, selle eest saab maja nii korda, et võime tänapäevastes tingimustes õppetööd läbi viia,” kõneles Rakvere ametikooli direktor Hannes Mets.

Eelmise aasta oktoobri alguses avati ametikooli praktikabaas, mis läks koos sisustusega maksma vaid veidi rohkem kui peahoone restaureerimine ehk 48 miljonit krooni.

Nii Hannes Mets kui peatöövõtjate esindajad avaldasid lootust, et järgmise aasta märtsi alguseks on ehitustööd valmis. “Siis läheb umbes kuu sisustamisele ja ma arvan, et 2012. aasta aprilli alguses saame ühes väga ilusas majas avapidu pidada,” ütles Hannes Mets.

KOOL

• Rakvere ametikool on suurim kutseõppeasutus Lääne-Virumaal, kus õpib umbes 850 õpilast.
• Rakvere ametikooli nime kannab alates 2008. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles