Kuhu kadusid meie linnapildist varblased

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varblaste arvukuse vähenemine Eestimaa looduspildis on viimasel aastakümnel olnud järsk.
Varblaste arvukuse vähenemine Eestimaa looduspildis on viimasel aastakümnel olnud järsk. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Tänavune talv on olnud erakordne oma lumerohkusega, kuid paistnud silma ka selle poolest, et Virumaal kadusid juba talve algul linnapildist varblased ja ka maal trehvab neid linde nägema harva.

Tamsalu elaniku, pensionäripõlve pidava kauaaegse õpetaja Azari Bõtškovi sõnul on lindudega üldse imelikud lood. “Neid on viimastel aastatel oluliselt vähemaks jäänud. Minu koduaknal asuvat lindude söögimaja külastasid mõned aastad tagasi sagedasti nii tihased kui leevikesed. Nüüd näeb neid haruharva,” kõneles Bõtškov.

Teadmata kadunud

Varbalsed on kadunud ka Tapa tänavapildist, see-eest on aga hulga tuvisid. “Kortermajade ümbruses näeb linde parvede viisi, sest inimesed toidavad neid. Kunagi askeldasid varblased ja tuvid koos, aga nüüd on värvud tuvide seltskonnast lahkunud ja pole neid kusagil näha,” rääkis Tapa linna elanik Enn Koppel.

Oletusi mitu

Loodusetundja ja roheliste liikumise aktivist Allan Jaakus kinnitas Rakvere näitel, et varblased on tõesti kadunud. Ühe arvatava põhjusena nimetas ta vareste ja hakkide rohkust, kes varblasepoegi ründavad.

Veel pidas ta võimalikuks, et lindude kadumine on seotud uute efektiivsete libedatõrjevahendite kasutamisega maanteedel, kus ka varblased armastavad toitu otsida.

Loodusgiid Peeter Hussar kommenteeris, et nii põld- kui koduvarblaste arv on järsult vähenenud viimasel kümnel aastal. “Üks põhjuseid on varblaste elukeskkonna muutus. Oluliselt on vähenenud farmide arv, mille lähedal varblased elasid ja hankisid toidupoolist. Kuid varblaste arvukuse kiirele vähenemisel on ammendavat se­letust raske anda,” rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles