Pagarifirma ehitab endisesse postimajja töökoja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuni lõpu seisuga oli Lääne-Virumaal 1077 registreeritud töötut. Foto on illustratiivne.
Juuni lõpu seisuga oli Lääne-Virumaal 1077 registreeritud töötut. Foto on illustratiivne. Foto: Arvet Mägi

Kondiitritooteid valmistav perefirma Traus-Rak ehitab Rakveres Rohuaia ­tänavas asuvasse kunagisse postimajja pagaritöökoja, kuhu tuleb ka kohvik.

Pereettevõtte tootmisjuht Urmas Traus kõneles, et uus pagaritöökoda koos kohvikuga tuleb Rohuaia tänavas ettevõttele kuuluvasse hoonesse.

Tegemist on ajaloolise puitmajaga, mis on ehitatud 1914. aastal ja mis algselt oli kunagise Rakvere linnapea Anton Pedriksi elamu. Läbi ajaloo on tegutsenud hoones hulk asutusi.

Veel möödunud kümnendi keskel asus majas Rakvere peapostkontori postiveo ja -vahetuse jaoskond.

Kvaliteet eelkõige

Urmas Trausi sõnul on detailplaneering ja muu paberimajandus korda aetud ja hoone rekonstrueerimisega võib alata. Projekti tegid arhitekt Meelis Suvi ja insener Olev Okas.

Rekonstrueerimistööde lõpptähtaega Urmas Traus esialgu veel ei nimetanud.

 “Oleme väike firma ja meie jaoks on alati olnud esmatähtis toodangu kvaliteet. Selles on olnud meie väikeettevõtte tugevus ja see on aidanud firmal majanduslikult keerulistel aegadel püsima jääda,” märkis Urmas Traus.

Perefirma soovib, et vana ja väärikas maja saaks rekonstrueeritud parimal moel, mistõttu ei panustata kiirusele, vaid ehitamise kvaliteedile.

Pagarifirma Traus-Rak oli üks neid Rakvere ettevõtteid, kes suutis kriisiaja edukalt üle elada. Firma kõigil neljateistkümnel töötajal säilis töökoht ja majanduse elavnedes mõeldakse nüüd pagaritööstuse laiendamisele. Urmas Traus meenutas, et 1994. aastal alustati perefirma loomist kolmekesi: isa Rein Traus, ema Ly Traus ja tema. Tänaseks töötab perefirmas ka Urmas Trausi abikaasa ja veel kümme töötajat.

Lai tootevalik

“Meie tootevalikus on sadakond küpsetist. Suurem osa on väikesaiad ja pirukad. Samuti valmistatakse kümmekond sorti küpsiseid ja lisaks veel kooke,” tutvustas Urmas Traus.

Ly Traus lisas, et maitsva toote valmistamiseks peab ­olema peale pagarioskuste
ka kvaliteetne tooraine. “Tooraine pealt me kokku ei hoia ja püüame oma klientidele pakkuda parimat. Aas­tatega on välja kujunenud firma toodangu kindlad püsi­tellijad,” kommenteeris Ly Traus.

Päevas valmistavad firma pagarid keskeltläbi viis tuhat kondiitritoodet viiekümnes sortimendis. Lattu midagi ei toodeta. Kogu toodang turustatakse lepingulistele partneritele.

“Püsikliente on poolsada. Alates Rakveres tegutsevatest suurde kaubandusketti kuuluvatest Selveri ja Comarketi kauplustest ning lõpetades väikepoodide ja puhvetitega. Ka koolid tellivad meie toodangut,” loetles Urmas Traus.

Perefirmal on ka endal väike pood teatripargi läheduses.

Tiiu Vespere on olnud perefirmas pagariks viisteist aastat. “Vahepeal olen olnud lapsepuhkusel ja siis jälle tagasi tulnud,” ütles ta.

Tiiu Vespere sõnul on Trausid suutnud oma tugeva pere turvatunnet edasi kanda kogu töökollektiivile.

“Inimesed, kes perefirmasse kord tööle tulid, on jäänud siia ametisse aastateks. Nendest on kujunenud oskustega töötajad ja tehakse kvaliteetseid pagaritooteid,” rääkis Vespere.

Pagaritööstuse AS Hallik ostu- ja turundusjuht Marika Tali ütles ametikaaslaste kohta, et Traus-Rak on perefirma, kes teeb häid pagaritooteid.

“Me tunnustame neid inimesi, kes on pühendunud oma tööle. Perefirmas Traus-Rak on just taoline suhtumine pagariametisse, sest nende toodang on nõutud ja hinnatud,” kõneles Marika Tali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles