Vanalinna selts avab õued linnarahvale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere vanalinnas on mitmeid toredaid hoove, mis pakuvad avastamisrõõmu nii kaugematele külalistele kui ka linlastele endile. Augustis soovib vanalinna selts neid kõigile lähemalt tutvustada.
Rakvere vanalinnas on mitmeid toredaid hoove, mis pakuvad avastamisrõõmu nii kaugematele külalistele kui ka linlastele endile. Augustis soovib vanalinna selts neid kõigile lähemalt tutvustada. Foto: Arvet Mägi

Rakvere Vanalinna Selts korraldab kõikidele huvilistele märtsi lõpus konverentsi. Sumedatel augustiõhtutel soovitakse aga avada vanalinna hoovid ja pakkuda linlastele toredaid elamusi.


Rakvere Vanalinna Selts peab 24. märtsil Rakvere rahvamajas juba oma viiendat konverentsi, eelmine toimus kaks aastat tagasi. “Konverentsi põhiteema on sellel korral Rakvere mõis, kus praegu on rahvamaja ja teater,” ütles MTÜ Rakvere Vanalinna Selts juhatuse esimees Matti Jõe.


Kunstiajaloolane Ants Hein kõneleb konverentsil Rakvere mõisast, mille kohta on materjali paraku vähe säilinud, sest mõisaarhiiv on hävinenud. Lisaks tehakse konverentsil juttu Rakvere ümbruse mõisatest.


SA Virumaa Muuseumid teadur Odette Kirss tutvustab aga kuulajatele mõisaomanikke ja nende teenistuses olnud ametimehi. Mis sai aga pärast mõisa likvideerimist, sellest teeb ettekande Kaja Visnapuu.
Tulevikku vaatavalt räägib Rakvere linna haljastusinsener Anu Kivi aga mõisapargist. Selle tarvis on valminud projekt ja loodetakse saada vajalik toetussumma plaanide teokstegemiseks.


Tegusad õued


Suviste ürituste korraldamise üle on 2005. aastal loodud seltsis juba pikalt mõtteid mõlgutatud. “Ilmselt augusti alguses, kui on ilusad ilmad ja soojad õhtud, plaanime Rakevere vanalinnas teha kahepäevase ürituse - õhtud vanalinna hoovides,” rääkis Matti Jõe.
Kuigi ka Pika tänava laat juunis toob inimesed korraks vanalinna, siis Jõe sõnul soovib selts nendel augustipäevadel tähelepanu pöörata just hoovidele.
Selleks ajaks peaks valmis saama ehitustööd Margeri maja hoovis, kuhu tuleb lava ja kus saab korraldada kontserte. Lisaks soovitakse pakkuda vanalinna põnevates hoovides ja õuedes mitmesuguseid tegevusi.


Matti Jõele kuuluv linna vanimaid puumaju Õllepruuli tänaval võiks saada restaureerimise infotoaks, veel on teemaks olnud paekivimüüri hooldamine ja parandamine, ahjude rekonstrueerimine ja hooldus. Ürituse ideest on kinni hakanud ka Rakvere Vabakooli Selts. “Nemad lubasid oma hoole alla võtta noored, kellele mitmesuguseid tegevusi kavandatakse,” rääkis Jõe.
“Üheks sihiks on just noorte toomine vanalinna,” lisas ka juhatuse liige Erika Pääbus. Et see õnnestuks, soovitakse koostööd teha huvikoolidega, näiteks Rakvere muusikakooli, Rajaotsa ja Athena kooliga.


Rakverel linnakodaniku muuseumi hoovis plaanitakse lugeda luulet. “Lähiajal püüame saada kokku “südamiku”, mille ümber võiks kogukonnaga koostöös kasvada veel tegevusi,” rääkis Pääbus, kelle sõnul kahte päeva ei pea sugugi piiriks seadma. “Sõltub sellest, kuidas kogukond kaasa lööb,” lisas ta.
Samuti soovitakse selleks ajaks pildistada üles vanalinna majad. “Mitme fotograafiga on ka kokkulepped, soovime avada Rakvere Galeriis fotonäituse, panna fotod Rakvere Vanalinna Seltsi kodulehele. Viie, kümne või kahekümne aasta pärast on siis hea võrrelda,” kõneles Matti Jõe.


Teretulnud on nendel päevadel ka koogi-, võileiva- või joogipakkujad, kes teeks seda kas ilma rahata või väikese raha eest. “Kui kellelgi on riideid vanemast ajastust, oleks tore, kui needki selga pandaks,” arutles Jõe.
Ideed selle kohta, mida sumedatel augustiõhtutel veel võiks ette võtta, on igati oodatud. “Igasuguseid näidistöid võib teha, kas või õpetada, kuidas laduda ümmargust puuvirna,” tõi Jõe näite.


Projekti toel


Rakvere Vanalinna Selts on oma eesmärgiks võtnud Rakvere vana väärika piirkonna arendamise, et elu siinsesse vanalinna tagasi tuua. Selleks on kirjutatud ka mitu projekti. Selts sai eelmise aasta lõpus kohaliku omaalgatuse programmist toetust projektile “Vanalinna ruumi arendamine”, mille eesmärk on kogukonna aktiviseerimine ja kokkutoomine. Selle jaoks korraldati vanalinna piirkonna elanike seas küsitlus ning koos koostatakse tegevuskava, mida hakatakse ellu viima.
Märtsis saadi positiivne vastus ka Kodanikuühiskonna Sihtkapitalilt (KÜSK), mis toetas projekti “Vanalinna sotsiaalne kogukond”. Projekt eelarvega 10 036,37 eurot kestab tänavu 1. märtsist järgmise aasta 31. märtsini ning selle toel koolitatakse seltsi ja kogukonna liikmeid ja ka kohaliku omavalitsuse esindajaid ning korraldatakse ühiseid tegevusi.


Projekti raames kaasatakse kogukonna liikmed piirkonna arendamisse. “Piirkonnas elab palju vanemaid inimesi, kes on väärtus oma elukogemusega, kuid kes ei julge või ei oska tänapäeva otsustusprotsessides kaasa rääkida. Erinevate põlvkondade koos tegemine on tugeva kogukonna arengu võti,” selgitas Erika Pääbus.
Samuti esitas selts taotluse KÜSKi kaasava planeerimise taotlusvooru. Kui projekt “Koos arenev Rakvere” saab rahastuse, töötatakse koostöös Rakvere linnaga välja mudel, kuidas kaasata linnaelanikke planeeringuprotsessi. “Selles projektis ei piirdu me vaid vanalinna piirkonna elanikega, vaid tegu on ülelinnalise projektiga. Eesmärk on elanikele mugav ja meelepärane elukeskkond, mille arendamisel on nende arvamusega arvestatud,” lisas Pääbus.

Konverents saab teoks EASi ja siseministeeriumi toel.
Need, kel ideid seltsi suviste tegemiste kohta, võiksid seltsiga ühendust võtta: Matti Jõega (e-post matti@tarvaprojekt.ee) või Erika Pääbusega (e-post erikapaabus@gmail.com)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles