Siret Kotka: Mis saab keskerakonnast?

Siret Kotka
, Tallinna keskerakonna Lääne-Viru ­piirkonna ­aseesimees, juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siret Kotka.
Siret Kotka. Foto: Erakogu

Detsembrikuus plahvatas kirikuskandaal, milles tembeldati Edgar Savisaart Moskva mõjuagendiks. Selgitusi kuulamata asusid keskerakonda ründama nii president, teised parteid kui parempoolsete erakondade tööriist Eesti meedia.

Eesmärk oli kõikidel üks ja ainus: keskerakonna esimees psüühiliselt rivist välja viia, tekitada keskerakonna sees tülisid ning suruda erakond põlvili. Ei ole mingi saladus, et reformierakonna poliitikud on suhteliselt avalikult juba vähemalt poolteist aastat rääkinud sellest, et “keskerakonnaga tuleb rahvaliitu teha”.

Vintsutustest hoolimata

Mõni teine erakond või mõni teine erakonna esimees ei oleks sellisest nii sisemiste kui välimiste rünnakute laviinist võitjana väljunud, aga keskerakond on keskerakond ja Edgar Savisaar on Edgar Savisaar, mis tähendab, et tegemist on Eesti poliitikamaastikul jõuga, mis kestab uskumatutest vintsutustest hoolimata.

Eesti rahvast on läbi aegade hirmutatud Vene karuga ja sellega, et kui Savisaar saab peaministriks, siis müüb ta Eesti Venemaale maha. Erandiks ei olnud ka seekordsed valimised.

Mind paneb pigem imestama, kuidas kõik need inimesed, kes osalesid omaaegses laulvas revolutsioonis ja Balti ketis, on äkitselt unustanud selle, et rahvarinne koos selle liikumise liidri Edgar Savisaarega olid omal ajal need, kes tegid kõik selleks, et Eesti saaks taas iseseisvaks.

Huvitav, kas need inimesed, kes seda Vene karu juttu usuvad, on endalt kordki küsinud - miks siis Savisaar tõi Eestile iseseisvuse, kui ta nüüd kohe, kui saaks peaministriks, müüks Eesti maha?

Tundes Savisaart, võin kinnitada, et Edgar Savisaar tahab, et Eesti on ja oleks ka tulevikus iseseisev riik, kes oma inimestest hooliks. Seega on meedia need jutud üles kruvinud, et rahvast hirmutada, kuid kahjuks on mõningane osa inimestest ka nende lõksu läinud.

Võrreldes 2007. aasta valimistega kaotas keskerakond riigikogus kolm kohta ning selle valguses on räägitud erakonna esimehe võimalikust tagasiastumisest.

Kuid hinnanguliselt oli keskerakonna valimiskampaania eelarve kordades väiksem, kui oli seda reformierakonnal, sotsidel ja IRLil.

Ehk teisisõnu – keskerakond sai oma 26 kohta riigikogus kõige odavamalt kätte ning selles valguses võime erakonna tulemuse lugeda väga heaks.

Muidugi on mõned isikud nördinud, et nad riigikogusse ei pääsenud, kuid üldises plaanis erakonna positsioon ei halvenenud.

Lisaks sellele sai Edgar Savisaar kõige aegade parima tulemuse riigikogu valimistel, püstitades sellega ka Eesti absoluutse rekordi. Tuletan siinkohal meelde, et hr Savisaare käes on ka kohalike omavalitsuste valimiste kõigi aegade rekord – ligi 40 000 häält.

Muide, ka politoloog Leif Kalevi arvates pole keskerakondlastel lähiajal mitte mingit mõtet erakonna juhti vahetada, kuna keskerakonna tulemus oli täiesti korralik ning erakonna esimehe häälesaak tohutu.

Isiklikud huvid

Arvan, et keskerakonna kohtade kaotuses oli kindlasti oma osa ka erakonna enda liikmetel, kes seadsid omaenda isiklikud huvid kõrgemale erakonna ehk siis teiste liikmete huvidest.

Keskerakonna valimiskampaania juhi Paavo Pettai arvates mõjutab negatiivsete intervjuude andmine ja üleskutsed erakonna juhi tagasiastumiseks valijate käitumist, mille hinnaks võiks vabalt olla 1 kuni 1,5 kohta riigikogus.

Võttes lisaks arvesse kõiki tingimusi - kirikuskandaali tekitamine ja rahva hirmutamine Vene karuga, teiste erakondadega võrreldes kordades väiksem valimiskampaania ning osa erakonna liikmete rünnakud -, tegi keskerakond kokkuvõttes hea tulemuse.

Ei peaks tagasi astuma

Seega puudub igasugune põhjus, miks keskerakonna esimees peaks tagasi astuma.

Pigem analüüsib erakond praegu tulemusi ja hakkab valmistuma järgmisteks kohalike omavalitsuste valimisteks.

Keskerakonna juhatuse liikmena ja Lääne-Viru piirkonna aseesimehena tänan ma südamest erakonna nimel kõiki neid inimesi, kes valisid riigikogu valimistel Eesti Keskerakonna.  

Keskerakond hoolib jätkuvalt kõikidest inimestest Eestimaal ja seisab nende eest riigikogus ka opositsioonis olles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles