Tarvas sai väge juurde

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarva skulptuuri teinud Tauno Kangro (paremal) askeldas eile taas Rakvere sümboliks oleva hiidtaiese kõhu all.
Tarva skulptuuri teinud Tauno Kangro (paremal) askeldas eile taas Rakvere sümboliks oleva hiidtaiese kõhu all. Foto: Meelis Meilbaum

Eile keevitas skulptor Tauno Kangro Rakvere vallimäel kunagist Tarvanpääd sümboliseeriva tarva skulptuuri külge pronksist detaili, mis eelmisel aastal ära varastati.

Nüüd on linna sümbol taas täiskomplektne, kuid selleks pidi linnavalitsus leidma oma reservist 2000 eurot.

Ürgveise kõhualuse detaili keevitamine ei läinud aga sugugi libedalt, sest töö katkestas eile pärastlõunal Rakveret ootamatult tabanud lumetorm. Pärast soojendust linnapea kabinetis viidi tähtis toiming ilma rahunedes lõpule.

Rakvere linnapea Andres Jaadla ütles, et polnud mõeldav, et skulptuur ilma ühe olulise osata jäetakse, sest just nüansid loovad terviku.

“Ja tundub, et nüüd on selles tarvas võimu ja väge veel rohkem kui enne, sest kunstnik on siia veelgi rohkem panustanud,” ütles Andres Jaadla, andes mõista, et uus “tuust” on eelmisest suurem ja seda on raskem ka lahti kangutada.

Tarva osa läks metallivaraste saagiks läinud aasta suvel. Politsei jõudis pahategijatele ka jälile, kuid nende süüd ei suudetud tõestada. Vahelejäänud hakkasid hämama ja väitsid, et leidsid selle kummalise pronksitüki prügikastist ning viisid seejärel metalli kokkuostu.

Tarva skulptuur avati Rakvere juubeli puhul 2002. aasta 15. juunil.

Kõhualust karvatuusti kujutava detaili lisas skulptor oma meeskonnaga aga alles kaks aastat hiljem, sest tarva valmimise käigus jäi see valajate eksituse tõttu kõrvale ja läks kaotsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles