Valitakse Eesti parimad ajaloolised turismisihtkohad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

EASi turismiarenduskeskuse poolt läbiviidava Eesti avastamata aarete konkursi poolfinaali jõudsid taastatud ajalooliste turismisihtkohtadena Kõpu, Ristna ja Tahkuna tuletornid, Mooste mõis, Jaani kvartal Tartus, kolm kaunist Lahemaa mõisa ning Olustvere mõis. Finaali pääseb neist edasi kolm sihtkohta, konkursivõitja kuulutatakse välja 5. mail Rotermanni kvartalis.


EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on neljandat korda läbiviidaval Eesti avastamata aarete konkursil igal aastal erinev teemafookus, mille paneb paika Euroopa Komisjon koos vastavate riikide turismiametitega, sel aastal keskendutakse taastatud ajaloolistele paikadele.

“Kui mullu tunnustasime parimaid veeturismi sihtkohti, siis sel aastal oleme võtnud sihikule kohad, kus on taastatud ja muudetud turismiatraktsiooniks kohalikul ajalool põhinevaid vaatamisväärsusi, mille taastamise järgselt on paik muutunud kohaliku turismiettevõtluse ja kogukonna edendajaks,“ tutvustas Tarmo Mutso tänavuse konkursi temaatikat.

“Lähtuvalt Euroopa Komisjoni etteantud juhistest saavad osaleda regioonid, mitte Eesti tõmbekeskused,“ täiendas ta.

“Eesti avastamata aarded 2011. Turism ja taastatud ajaloolised paigad” konkursile laekus ühtekokku üheksa kandidaati – Kõpu, Ristna ja Tahkuna tuletornid (MTÜ Hiiumaa Turismiliit), Loona mõis – Vilsandi Rahvuspargi keskus (MTÜ Saarte Turismiarenduskeskus), Mooste mõis (SA Põlvamaa Arenduskeskus), Sibulatee Alatskivi loss (MTÜ Sibulatee), Jaani kvartal (SA Tartumaa Turism), Angla Tuulikumägi (MTÜ Angla Tuulikumägi), Vihula vald – kolm kaunist Lahemaa mõisa (MTÜ Lääne-Viru Turism), Elva puhkepiirkond (Elva puhkepiirkonna matkakeskus) ning Olustvere mõis (Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskool).

Turismiekspertidest koosnev komisjon valis konkursile esitatud üheksa kandidaadi seast välja viis parimat sihtkohta, mille turismitooteid minnakse testima 18.-20. aprillil.

“Žürii valib viie poolfinalisti seast pärast sihtkohtade külastamist välja kolm parimat, mille hulgast selgitab konkursi võitja välja juba rahvusvaheline žürii,“ andis Tarmo Mutso ülevaate konkursi hindamisetappidest. “Võitja saab lisaks laialdasele meediatähelepanule ja täiendavatele tasuta turundusvõimalustele ka väärtuslikku tagasisidet oma ala ekspertidelt,“ lisas Mutso.

EASi turismiarenduskeskuse poolt välja kuulutatud konkurss “Eestimaa avastamata aarded 2011. Turism ja taastatud ajaloolised paigad“ on seotud Euroopa Komisjoni poolt viis aastat tagasi algatatud projektiga "European Tourist Destinations of Excellence" (EDEN), millest Eesti võtab osa neljandat aastat. EDENi eesmärk on edendada säästva turismi arengumudeleid Euroopa Liidus ning juhtida tähelepanu Euroopa uute turismisihtkohtade väärtusele, mitmekesisusele ja ühistele joontele, et neid paremini tutvustada ja muuta antud kohad aastaringselt külastatavaks. Eelmisel aastal pälvis võitjatiitli SA Võrtsjärv, 2009. aastal Soomaa Rahvuspark ning aastal 2008 Viljandi linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles